Pärnumaa iduettevõtete käive kasvas üle kahe korra

PM Majandus
Copy
Pärnu südalinnas toimetav Gamecan on videomänge arendanud kaheksa aastat, idufirma palgal oli juuni lõpus 39 töötajat.
Pärnu südalinnas toimetav Gamecan on videomänge arendanud kaheksa aastat, idufirma palgal oli juuni lõpus 39 töötajat. Foto: Urmas Luik

Startup Estonia ning maksu- ja tolliameti andmeil tegid Pärnu ja Pärnumaa iduettevõtted aasta esimese kuue kuuga 4,3 miljonit eurot käivet ehk 139 protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Kohalikud idufirmad tasusid riigile 870 000 eurot tööjõumakse, mida on 151 protsendi võrra rohkem kui mullu esimesel poolaastal, teatas Startup Estonia. Pärnumaa iduettevõtetest tegi suurima käibe Ready Player Me, mis loob metaversumis kasutamiseks mõeldud virtuaalseid avatare. Pärnus tegutsev iduettevõte on valdkonna globaalne turuliider ning idufirma käive oli esimesel poolaastal 1,54 miljonit eurot. Napilt jäi liidrile alla 1,5-miljonise käibega Gamecan. Esikolmikusse mahtus ka iduettevõte Patchstack, mille käive ulatus poole miljoni euroni.

Startup Estonia juhi Eve Peetersoni sõnul näitasid Pärnumaa iduettevõtted selle aasta esimeses pooles tugevat kasvu, ja seda hoolimata keerulisest ajast.

«On näha ka uut trendi, et kiire globaalse kasvu asemel keskenduvad kohalikud iduettevõtjad aina tugevamalt efektiivsuse tõusule ja kasumlikkuse kindlustamisele,» ütles Peeterson.

Pärnu ja Pärnumaa iduettevõtetes töötas esimese poolaasta lõpu seisuga 80 inimest ning aastaga on kohalikud iduettevõtjad loonud 29 töökohta. Suurimad tööandjad on Gamecan, kus töötab 39 inimest, ja Ready Player Me 32 töötajaga.

Maksu- ja tolliameti andmetel tasusid maakonnas registreeritud iduettevõtted 870 000 eurot tööjõumakse ehk 151 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Möödunud aastal samal ajal maksid Pärnumaa iduettevõtted 348 00 eurot tööjõumakse. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid esimesel poolaastal Ready Player Me 550 00 euroga ja Gamecan 220 000-ga.

Startup Estonia hallatava andmebaasi andmetel tegutseb Eestis 1531 iduettevõtet. Eesti iduettevõtted tegid selle aasta esimese kuue kuuga rekordkäibe, mis ulatus 1,1 miljardi euroni ning kasvas võrreldes mullusega 17 protsendiga. Nad tasusid riigile 113 miljonit eurot riiklikke makse, mida on 24 protsendi võrra enam kui mullu samal ajal. Eesti iduettevõtetest suurima käibe tegid tänavu esimesel poolaastal Bolt 592 miljoni euroga, Veriff 38 miljoniga, Swappie 32,4 miljoniga, Viseven 16,5 miljoniga ja Crezu 15,8 miljoni euroga.

Startup Estonia poolt välja toodud ettevõtete käibeandmete puhul on tegemist käibemaksukohuslaste esitatud käibedeklaratsioonide alusel kvartaalselt avaldatud andmetega, mistõttu ei ole need andmed päriselt võrreldavad aastaaruannete andmetega.

Startup Estonia on riiklik programm Eesti startup-ökosüsteemi arendamiseks, andes tõuke iduettevõtete tekkimiseks ning rahvusvahelisteks edulugudeks. Startup Estonia programmi viib ellu EAS-i ja KredExi ühendasutus ning programmi teaduskiirendi tegevusi viib ellu SmartCap. Startup Estonia programmi rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles