Millisel juhul kasutada kodulaenule teist alternatiivi?

PM Majandus
Copy
Pere eelarve ja riigi eelarve pole naljalt võrreldavad.
Pere eelarve ja riigi eelarve pole naljalt võrreldavad. Foto: Sander Ilvest

Eestis pakutavate laenude valik on üsna mitmekesine – kui kõige populaarsemaks on vaieldamatult kodulaen, siis väiksemate investeeringute puhul võib finantseerimiseks kasutada ka muid laenuvõimalusi. Seda, milline laen sobib erinevate vajaduste rahuldamiseks kõige paremini, selgitab Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Sobiva laenu puhul tuleb eeskätt lähtuda laenu eesmärgist – see on igasuguse finantskohustuse kõige tähtsam etapp. Kuivõrd igal laenul on kindlad tingimused, erinevad laenud üksteisest ka näiteks võimaliku laenusumma ja laenuperioodi poolest.

«Kuna teatud tüüpi kinnisvarale või maatükile pole erinevatel põhjustel võimalik kodulaenu taotleda, sobib näiteks maatüki ostuks, kuhu ei soovita veel maja püsti panna, hästi ideelaen. Seega on ideelaen paindlikum variant, sest ostja pole seotud näiteks kasutusloa tähtajaga, vaid saab ise otsustada, millal suvilat või maja ehitama hakkab,» tõi Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane näite. Samuti kasutatakse ideelaenu sageli olemasoleva kodu või suvila renoveerimiseks, kuuri ehitamiseks või mõneks muuks vajalikuks otstarbeks.

Rebase sõnul lähenetakse pangas igale taotlusele individuaalselt ning selgitatakse välja, milline laenukohustus kliendi vajadustega kõige paremini sobib. «Kui soov on osta 50 000 eurot maksev suvila, siis konsultatsiooni käigus saab selgeks, kas sobivam lahendus konkreetse kinnisvara soetamiseks on idee- või kodulaen. Kuna laenud erinevad üksteisest ka omafinantseeringu poolest, tasub seda taotluse esitamisel kindlasti tähele panna,» märkis Rebane.

Kui sobiva laenu valik tekitab segadust, tasub pidada nõu konsultandiga ning teha selgeks erinevate laenudega seotud tingimused ja kohustused. «Kõige lihtsam on lähtuda vajaliku laenusumma suurusest ehk laenu alam- ja ülempiirist. Samuti oleks oluline välja selgitada ajahorisont ning veenduda, kas kliendiprofiil vastab tingimustele,» võttis ekspert teema kokku.

Näiteks algab ideelaenu puhul laenusumma 10 000 eurost ning laenuperioodi maksimaalne pikkus on 20 aastat. Laenusumma võib moodustada kuni 70% tagatise turuväärtusest ja seetõttu on ideelaenu tagatiseks olemasolev kinnisvara.

Kuivõrd kõrge euribor mõjutab kodulaenu kõrval ka teisi laenuvõimalusi, tuleb laenamisse suhtuda eriti hoolikalt ning arvestada ajas muutuva igakuise maksega. Ka ideelaen on seotud kuue kuu euriboriga, mis tähendab, et laenajal tuleb muutuva intressimääraga arvestada. Erandiks on vaid väikelaen, mis pole euriboriga seotud, kuid mille intress algab üheksast protsendist.

Väikelaen sobib, nagu nimigi ütleb, väiksemate vajaduste katmiseks, mis jäävad vahemikku 1000–15 000 eurot. Laenuperioodiks võib olla orienteeruvalt 1–5 aastat ning sissemakset ega tagatist pole taotlemiseks vaja. «Kindlasti tasub meeles pidada, et väikelaenu võtmise põhieesmärgid ei tohi olla seotud igakuiste kulutuste finantseerimisega,» rõhutas Rebane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles