Kuue kuu euribor tõusis viimase 15 aasta kõrgeimale tasemele, kas intressimäärad kerkivad edasi?

Erkki Erilaid
Copy
6 kuu euribor tõusis neljapäeval viimaste aastate rekordkõrgusele. Reedel andis laenude baasintress pisut järgi.  Veltman, Postimees
6 kuu euribor tõusis neljapäeval viimaste aastate rekordkõrgusele. Reedel andis laenude baasintress pisut järgi. Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman

Kuue kuu euribor tõusis neljapäeval 3,987 protsendini. Viimati oli enamike Eesti kodulaenude baasintress sarnasel tasemel 2008. aasta sügisel.

Pankadevahelise rahaturu intressinäitaja Euribor on seotud Euroopa Keskpanga (EK) baasintressidega ning selle kõikumised mõjutavad suurt osa euroala laenudest. EK nõukogu kehtestas alates 2. augustist põhiliste refinantseerimisoperatsioonide intressimäärana 4,25 protsenti, laenamise püsivõimaluse intressimäärana 4,50 protsenti ning hoiustamise püsivõimaluse intressimäärana 3,75 protsenti.

Järgmine EK nõukogu kohtumine toimub 14. septembril. Analüütikute ennustused lähevad seejuures edasiste intressimäärade tõstmise osas lahku.

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul rohkem intressimäärasid ei tõsteta ja intressilangust on oodata järgmise aasta teisest poolest. Ta märkis panga majandusprognoosi tutvustades, et pangast kodulaenu võtnud inimesi viimasel ajal ärevile ajanud intressitõusud on suure tõenäosusega läbi.

Selle tulemusel jõutakse prognoosi kohaselt järgmise aasta lõpuks olukorda, kus keskpanga peamine hoiuseintressi määr on kolm protsenti, mis on väga hea lähend ka euribori määrale. 2025. aasta lõpuks jõuab intressimäär 2,5 protsendini ehk märkimisväärselt madalamale kui praegune 3,75-protsendiline tase.

Swedbanki majandusprognoosi kohaselt septembris siiski veel intresse tõstetakse. «Meie hinnangul tõstab EK hoiuse püsivõimaluse intressimäära veel 0,25 protsendipunkti kuni 4,0 protsendini. Samas ei jää intressimäärad kõrgele väga pikaks ajaks. Esimene langetamine peaks aeglustunud inflatsiooni ja nõrga majanduse tõttu toimuma järgmise aasta kevadel,» ütles panga peaökonomist Tõnu Mertsina.

Swedbanki analüütikute hinnangul peaks 6 kuu euribor tõusma aasta lõpuks pisut üle 4 protsendi. Kui intressimäärad hakkavad langema, kukub ka euribor, ent Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik nentis, et nii järgmisel kui ülejärgmisel aastal tasuks laenuvõtjal arvestada, et euribor jääb siiski 3-4 protsendi vahele.

Swedbanki hinnangul on majapidamised tõusnud intressimääradega siiani hästi hakkama saanud. Ehkki need on majandusele tervikuna suur lisakulu, siis nende halb mõju majanduskasvule on väiksem kui liiga kiirel inflatsioonil.

Prantsuse keskpanga president François Villeroy de Galhau ütles samas reedel, et Euroopa Keskpanga intressimäärad on tipu lähedal. «Ehkki euroala keskpankurid on oma järgmisel, 14. septembril toimuval kohtumisel avatud võimalusele nii intressimäärasid tõsta kui need senisele tasemele jätta, oleme me väga lähedal intressimäärade tipnemisele,» vahendas EK rahapoliitika nõukogu liikmest Villeroy sõnu AFP.

Samas rõhutas ta, et «me oleme veel kaugel hetkest, mil saame hakata mõtlema nende langetamisest».

ECB hakkas intressimäärasid tõstma mullu juulis, et ohjeldada järsult kiirenenud inflatsiooni. Seni on tõstetud neid kaheksal korral ja 3,75 protsendini, mis on kõrgeim tase alates 2001. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles