Morgan Stanley: EKP intressimäärade tõstmine on läbi

PM Majandus
Copy
Euroopa Keskpanga peakorter Eurotower Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peakorter Eurotower Frankfurdis. Foto: Hannah Maher/Euroopa Keskpank

Varasemalt prognoosisid panga majandusteadlased, et EKP tõstab septembris veel üks kord oma baasintressimäära.

USA pank Morgan Stanley usub, et viimased euroala majandusandmed viitavad sellele, et Euroopa Keskpank (EKP) ei tõsta enam oma baasintressimäära, vahendab Bloomberg.

Teenuste inflatsiooni aeglustumine ja majanduse kiire halvenemise väljavaated avaldavad tõenäoliselt survet rahapoliitika kujundajatele, et nad peataksid intressimäärade tõstmise, ütlesid Morgan Stanley ökonomistid Bloombergi andmetel.

Morgan Stanley hinnangul võib teenuste inflatsiooni aeglustumine augustis 5,5%-ni varasemalt 5,6%-lt anda märku, et alusinflatsiooni tipp on nüüdseks möödas.

Ökonomistid prognoosisid varem, et EKP tõstab septembris veel ühe korra oma intressimäära. Nüüd aga usuvad nad, et juuli tõstmine jääb esialgu viimaseks.

Euroala alusinflatsioon, mida majandusteadlased tähelepanelikult jälgivad, oli augustis 5,3%. Alusinflatsioon oli 0,2 protsendipunkti madalam kui juulis.

Alusinflatsioon ei hõlma tundlike energia- ja toidukaupade otsest mõju tarbijahindadele. Alusinflatsioonimäär on seega inflatsiooni laiaulatusliku mõõtme parem näitaja kui üldine tarbijahinnaindeks.

Euroala koguinflatsioon augustis ületas ootusi. Esialgsete andmete põhjal jäi inflatsioon 5,3% tasemele.

Aasta jooksul on EKP tõstnud oma intressimäärasid üheksa korda. Eelmisel sügisel kasutas ta esmakordselt oma ajaloos kahel korral erakordselt suurt 0,75 protsendipunkti suurust intressimäära tõstmist.

Juulikuu intressimäära istungil andis EKP president Christine Lagarde mõista, et keskpank kas tõstab või jätab hoiuseintressimäära septembri istungil muutmata. Juulis otsustas EKP tõsta hoiuseintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra 3,75%ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles