Viis nippi koolilapsele rahatarkuse õpetamiseks

PM Majandus
Copy
Laps laskmas Eesti euromünti rahakassasse.
Laps laskmas Eesti euromünti rahakassasse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Kooli algusega seoses tuleks lisaks ranitsa ja koolitarvete ostule arvestada ka lapsele pangakonto avamise ja esimese pangakaardi soetamisega. LHV annab viis nippi, kuidas õpetada lapsele esimesi rahatarkuse põhimõtteid ning pangakaardiga ümberkäimine tema jaoks võimalikult sujuvaks muuta.

1. Kaasa laps pere rahaasjadesse

Iga lapsevanem teab ise kõige paremini, millal lapsele esimene kaart tellida, kuidas temaga rahast rääkida ja kui palju otsustusõigust anda, kuid mida varem laps rahaasjadesse kaasata, seda parem.

Üks suuremaid vigu, mida lapse rahatarkusega seoses teha saab, on rahaasjadest vaikimine. See võib tekitada lapses tunde, et raha on tähtsusetu või sootuks midagi, mida peaks kartma või varjama. Räägi näiteks lapsele, kuidas mõjutavad vee ja elektri tarbimine või poeskäigud pere kulutusi. Jutusta, kust raha tuleb ja kuhu raha läheb.

2. Tutvusta lapsele pangakonto ja -kaardiga ümberkäimist

Konto saab lapsele avada kasvõi peale tema sündi, ent pangakaardi tellida veidi hiljem. Päris oma pangakonto avamine tähendab lapse jaoks teatud iseseisvust, kuid tuleb meeles pidada, et pangakaardi omamine eeldab oskusi rahaga ka ümber käia.

Enne lapse kooliminekut tasuks talle põhitõdesid selgitada ja esimesed praktilised sammud koos läbi teha – näidata, kuidas kaardiga maksta ja raha välja võtta, selgitada, mille peale raha kulutada ja millele mitte, miks ei tohiks kellelegi kaardi PIN-koodi öelda jne.

3. Tutvusta lapsele mobiilipanka

Oma esimesi pangatoiminguid tegema asuvale lapsele on sobilik tutvustada just mobiiliäppi, sest telefon on lapsega üldjuhul alati kaasas ning äpiga esmaste toimingute tegemine väga lihtne. Laps saab kiiresti ja mugavalt oma kontojääki kontrollida ega pea selleks pangaautomaati otsima või vanemale helistama.

Kui tellida lapsele virtuaalkaart, pole vaja eraldi füüsilist pangakaarti, mis võib lihtsasti kaduma minna. Lisaks annab äpp alati teada, kui kontol toimub liikumine või limiidid hakkavad täis saama.

4. Hoia lapse rahakäitumisel silm peal

Lapsevanemana saad ise valida, kui palju oma lapsele rahaasjade ajamiseks otsustusõigust annad – enamasti piisab võimalustest maksta, raha välja võtta, kontojääki vaadata ja raha juurde küsida. Vajadusel saad lubada lapsel ka ise makseid teha. Lisaks omad ka sina ülevaadet tema rahaasjadest: näed kontojääki ja tehtud tehinguid ning saad muuta limiite – sularaha väljavõtu, kaardimaksete ja internetiostude limiite saab nii päeva kui ka kuu arvestuses hetkega suuremaks või väiksemaks muuta. Nii ei pea sa muretsema, et laps liiga palju sularaha välja võtab või kogu taskuraha korraga ära kulutab.

5. Tutvusta lapsele pangakaardiga kaasnevaid soodustusi

Lastele ja noortele mõeldud kaartidega kaasneb tihti soodustusi – kuna need on enamasti partnerite juures, kelle tooteid või teenuseid noored tihti tarbivad, tasub end võimalustega kurssi viia. Noorena on iga euro oluline – nii saab lõpuks säästa arvestatava summa. Enamasti on lastele ja noortele mõeldud pangakaardid ka tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles