Taliban sõlmis miljardite dollarite väärtuses investeeringuid kaevandamisse

PM Majandus
Copy
Afganistani kaevurid töötamas Karkari söekaevanduses Pul-i-Kumris.
Afganistani kaevurid töötamas Karkari söekaevanduses Pul-i-Kumris. Foto: Ahmad Masood

Talibani sõnul on Afganistani toorainete kaevandamiseks sõlmitud 6,5 miljardi USA dollari väärtuses lepinguid.

Afganistani valitsev islamistlik Taliban on oma avalduste kohaselt sõlminud lepingud suurte toorainevarude kaevandamiseks. Lepingud seitsme kaevanduse käitamiseks sõlmiti neljapäeval pealinnas Kabulis, teatas riiklik uudisteagentuur Bakhtar. Aruande kohaselt lepiti kokku 6,5 miljardi USA dollari suurustes investeeringutes.

Pole selge, millised ettevõtted said lepingud ja millistest riikidest täpselt investeeringud tulevad. Talibani majandusministeeriumi avalduse kohaselt on investeeringud ette nähtud kulla, vase, plii ja rauamaagi kaevandamiseks. Avalduse kohaselt tulevad investeeringud Aasiast ja Euroopast. Rohkem üksikasju ministeerium esialgu ei andnud.

Afganistanis on suured toorainevarud, mida ei ole viimase nelja aastakümne jooksul riigi konfliktide tõttu suudetud peaaegu üldse arendada. Hinnangute kohaselt võib nende koguväärtus ulatuda triljoni dollarini või rohkemgi. Seni aga puudub infrastruktuur ja piisav elektrivõimsus, et maardlaid suures mahus ära kasutada. Afganistani sisemaine asukoht ja karm maastik muudavad kaevandamise ja ekspordi keeruliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles