HKScani Balti üksuste müük Maag Grupile viidi lõpule

BNS
Copy
Maag sõlmis lepingu Rakvere lihatööstuse ja HKScani Läti ja Leedu tütarettevõtete omandamiseks eelmise aasta detsembris. Fotol Raidla Ellex Advokaadibüroo tehingute valdkonna partner ja Rannarootsi nõukogu liige Sven Papp (vasakul) ja Maag Grupi nõukogu liige Erik Haavamäe
Maag sõlmis lepingu Rakvere lihatööstuse ja HKScani Läti ja Leedu tütarettevõtete omandamiseks eelmise aasta detsembris. Fotol Raidla Ellex Advokaadibüroo tehingute valdkonna partner ja Rannarootsi nõukogu liige Sven Papp (vasakul) ja Maag Grupi nõukogu liige Erik Haavamäe Foto: Karli Saul

Neljapäeval viidi lõpule möödunud aasta lõpus avalikustatud tehing, millega Eesti AS Maag Grupp ostis HKScani Balti ettevõtted AS HKScan Estonia, AS HKScan Latvia ja UAB HKScan Lietuva.

Tehingu hinnaks on 90 miljonit eurot, millest 20 miljonit eurot sõltub Maag Grupi ja omandatud lihatööstuse kombineeritud lähiaastate tulemustest. Fikseeritud 70 miljoni eurosest ostuhinnast 55 miljonit eurot maksab Maag kohe tehingu lõpule viimisel ja ülejäänu järgmise kolme aasta jooksul, teatas HKScan börsile.

Tehingu lõpule viimiseks oli tarvis Eesti ja Läti konkurentsiametite heakskiitu. Läti amet andis tehingule rohelise tule tänavu veebruaris, Eesti amet juuli lõpus, ent tingimuslikult. Nimelt jõudis Eesti konkurentsiamet menetluse tulemusena seisukohale, et Maag Grupi ja HKScan Estonia koondumine oleks oluliselt kahjustanud konkurentsi valge värske liha ja töödeldud lihatoodete tootmise ja müügi kaubaturgudel. Ent konkurentsiseaduse kohaselt võib amet anda koondumiseks loa, kui koondumise osalised võtavad konkurentsi kahjustumise vältimiseks endale kohustused. Maag Grupp tegi ettepaneku kohustuste võtmiseks, teatas konkurentsiamet.

«AS Maag Grupp võõrandab kahes etapis oma senise äritegevuse lihatoodete tootmise ja müügi valdkonnas – Rannamõisa kaubamärgi all turustatavad kanalihatooted ja AS-i Rannarootsi Lihatööstus. Tänu kohustuste võtmisele ei toimu koondumisega püsivat muutust turu struktuuris ning AS-i Maag Grupp ja AS-i HKScan Estonia äritegevuste koondumist,» selgitas konkurentsiameti peadirektori Evelin Pärn-Lee.

HKScani Balti tootmisüksused asuvad Eestis Rakveres, Tabasalus ja Viiratsis ning Lätis Jelgavas. Ettevõte toodangut müüakse regioonis Rakvere, Talleggi, Rigas Miesnieksi, Jelgava and Klaipedos Maistasi kaubamärkide all. Baltikumi üksuste käive kasvas mullu ligi 25 miljoni euro võrra 195,7 miljoni euroni, tegevuskahjum (EBIT) süvenes aga 2021. aasta 3,6 miljoni euro tasemelt 60,8 miljoni euroni.

Maag Grupp on Eesti toidutööstuse kontsern, mille toodangut müüakse Tere, Farmi, Deary, Rannarootsi, Rannamõisa ja Pouttu kaubamärkide all. Grupp tegutseb Eestis, Soomes ja Poolas ning ettevõttes töötab ligikaudu 1000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles