Septembrist algusest muutub Tallinna kesklinnas elektritõukerataste parkimiskord

PM Majandus
Copy
Tõukerataste parkla Tatari ja Estonia pst tänavate ristmikul.
Tõukerataste parkla Tatari ja Estonia pst tänavate ristmikul. Foto: Talinna Strateegiakeskus

Alates 1. septembrist saab Tallinna kesklinnas Bolti ja Tuule elektritõukeratta renditeenust lõpetada ainult tähistatud parkimisalal. Augusti alguses käivitunud pilootprojekti raames rajati kesklinna 126 spetsiaalselt tõukerataste parkimiseks mõeldud ala.

Seni said kasutajad nende paiknemise ja kasutamisega harjuda, kuid nüüd muutuvad need kohustuslikuks, teatab Tallinna linnavalitsus.

Abilinnapea Vladimir Svet märkis, et tänavatele peavad kõik ära mahtuma ning eelkõige tuleb arvestada jalakäijaga. «Üheskoos ettevõtetega saame leida lahendused, kuidas tagada jalakäijate ohutu liikumine. Hooletult pargitud tõukerattad on eriti suureks mureks vaegliikujatele, eakatele ja vankritega lapsevanematele. Selle suve kogemus näitas, et inimesed kasutavad meelsasti tõukerataste jaoks eraldatud parkimisalasid ning uuendusega ollakse üldjoontes rahul. Kindlasti tasub sellise parkimiskorraldusega jätkata ka edaspidi. Usun, et üheskoos saame tõsta kõnniteedel liikujate ohutust ja parandada seeläbi ühise tänavaruumi kvaliteeti,» lausus Svet.

Sobivad parkimisalad kavandas Tallinna transpordiamet koostöös Tuule ja Boltiga. Pilootala piirneb kesklinnas Toompuiestee, Kaarli puiestee, Pärnu maantee, Laikmaa tänava, Rävala puiestee ning Liivalaia, Suur-Ameerika, Endla ja Tehnika tänavatega. Parkimiskohad on markeeritud ja tähistatud parkla IDga (nt A55 ja B23).

Bolt ja Tuul nõustuvad muutusega

Bolti valitsussuhete juhi Henri Arrase hinnangul on pilootprojekti esimene etapp õnnestunud üle ootuste hästi. «Kui kavandasime Tallinnas tähistatud parkimisalade projekti, siis olid kõik osapooled nõus, et selliselt reguleeritud parkimine on võimalik vaid piisavalt tiheda ja hästi läbimõeldud parklate võrgustiku korral. Augustikuus nägime tänavapildis, et kliendid võtsid parkimisalad hästi omaks ja kasutasid neid orgaaniliselt sõidu alustamise ja lõpetamise kohana,» ütles Arras.

«Nõudlus tõukerataste järele on kasvav ja on loogiline, et linn peab kohanema.»

Tuule tegevjuhi Jaan Kekiševi sõnul on aina enam inimesi leidnud, et tõukeratas on hea viis keskkonnasõbralikult, mugavalt ja kiirelt linnas liigelda. «Nõudlus tõukerataste järele on kasvav ja on loogiline, et linn peab kohanema ja koostöös partneritega leidma viise, kuidas üheskoos ühtsesse ruumi ära mahtuda. Ühelt poolt vähendab antud lahendus tõukerataste kasutajate paindlikkust, aga peame tegema kompromisse ja katsetusi, et jõuda tulemuseni, mis kõigile sobib,» teatas Kekišev.

Renditõukerataste parkimisalad on näha teenusepakkujate mobiilirakendustes ning on tähistatud teekattemärgistusega ka linnaruumis. Sõltuvalt asukohast on osa pilootalale jäävatest parkimisjaamadest (51 kohta) märgitud tänaval sõidutee serva või parkimiskohtade asemele, et jalakäijatele jääks kõnniteele rohkem ruumi. Sõiduteel olevad parkimisalad täiendatakse lisaks teekattemärgistusele ka pollaritega, et kasutajate ohutus oleks paremini tagatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles