Tuuleenergia hiiglane Ørsted kaotas veerandi väärtusest

PM Majandus
Copy
Ørstedi tuulepark Anholtis Taanis.
Ørstedi tuulepark Anholtis Taanis. Foto: Ørsted

Maailma suurim avamere tuuleparkide arendaja Ørsted teatas kolmapäeval, et võib näha 16 miljardi Taani krooni (2,1 miljardi euro) väärtuse langust USAs tarneahelaprobleemide, intressimäärade tõusu ja uute maksusoodustuste puudumise tõttu.

Taani päritolu Ørstedi aktsia hind kukkus Kopenhaageni börsil peaaegu 25% ja langes enam kui nelja aasta madalaimale tasemele ning on 2021. aasta tipptasemest peaaegu 70% madalamal, vahendab Reuters.

«USA avamere tuuleenergia olukord on tõsine,» ütles tegevjuht Mads Nipper konverentsikõnes ajakirjanikele.

Ettevõtte projektidele Ocean Wind 1, Sunrise Wind ja Revolution Wind avaldavad negatiivset mõju mitmed tarnijate viivitused, mis võivad põhjustada kuni 5 miljardi krooni suurust väärtuse langust, teatas ettevõte oma avalduses.

Ørstedi sõnul ei ole ettevõtte arutelud USA poliitikutega maksusoodustuste saamiseks oma avamere tuuleprojektidele edenenud ootuspäraselt, mis omakorda võib põhjustada veel 6 miljardi krooni suurust väärtuse langust.

Lisaks sellele mõjutas Ameerika Ühendriikide pikaajaliste intressimäärade tõus nii avamere- kui ka mõningaid maismaa tuuleenergia projekte ning põhjustab umbes 5 miljardi krooni suurust väärtuse langust, teatas Ørsted.

«Tänane teadaanne toob esile riske USA portfellis ja ei paranda kuidagi investorite halba meeleolu aktsia suhtes,» ütlesid Bernsteini analüütikud klientidele saadetud märkuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles