Uuring: koolikaupade ostmisel saab määravaks soodne hind

BNS
Copy
Koolikaubad. Pilt on illustratiivne.
Koolikaubad. Pilt on illustratiivne. Foto: Georg K6rre

Kristiine ja Rocca al Mare keskuste poolt läbi viidud uuringust selgus, et ehkki suur osa tarbijatest soovib koolikaupu soetada jätkusuutlikult, on reaalsuses määravam hind.

«Jätkusuutlikkuse olulisus koolitarvete soetamisel on aastaga langenud ning hinna olulisus on kasvanud just jätkusuutlikkuse arvelt,» ütles Kristiine ja Rocca al Mare keskuste juht Kristjan Maaroos pressiteates. Kui 2022. aastal oli jätkusuutlikkus kooliriiete ja -jalanõude puhul oluline või väga oluline 70 protsendile vastajate jaoks, siis sel aastal 45 protsendile vastajate jaoks.

SEB Balti jätkusuutliku panganduse kommunikatsioonijuht Evelin Allas märkis, et praegu on veel jätkusuutlikud ja keskkonnasõbralikud tooted sageli kallimad, sest nende valmistamiseks kasutatud tooraine ja tehnoloogia hind ning töötajate palgad on võrreldes tavatoodete tootmiskuludega kõrgemad.

Samas on jätkusuutlikud tooted tema sõnul kõrgema kvaliteediga, vastupidavamad ning ka ohutumad, sest on valmistatud ilma kahjulike kemikaalideta ning kuluefektiivsemad pikemas perspektiivis. «Parem funktsionaalsus ja pikem eluiga vähendab vajadust tooteid välja vahetada ning toob kaasa üldise kulude kokkuhoiu, sealhulgas väiksema energia- ja ressursitarbimise,» selgitas Allas jätkusuutlike toodete eeliseid.

Kristiine ja Rocca al Mare keskused viisid läbi koolikaupade tarbimisuuringu, et välja selgitada kooliõpilaste ja lapsevanemate tarbimisharjumused ja -ootuseid seoses kooli algusega. Tarbimisuuringu veebiküsitlus viidi läbi tänavu juulis. Uuringus osales üle 1300 Eesti elaniku, esindatud olid nii kooliõpilased, lapsevanemad kui ka hariduspersonal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles