Nvidia aktsia pöörane tõus pani fondijuhid raskesse seisu

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nvidia on üks seitsmest suure turuväärtusega tehnoloogiaaktsiast, kes on tänavu investoreid hullutanud
Nvidia on üks seitsmest suure turuväärtusega tehnoloogiaaktsiast, kes on tänavu investoreid hullutanud Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Nvidia aktsia tänavune 230-protsendine tõus on pannud paljud fondijuhid raskesse seisu. Kuigi nad võivad pidada aktsiat suhtarvudelt liiga kalliks, siis kui neil seda fondis polnud vähemalt sama suures osakaalus kui võrdlusindeksis, ei suuda nad naljalt saavutada turutootlust.

Kui aga turutootlust ei saavutata, võib raha joosta fondist välja.

Kiibitootja, kelle toodete abil saavad jõu ChatGPT-laadne tehisintellekt, aktsia hind on tänavu kolmekordistunud.

Umbes 330 fondist, kes võrdlevad oma töö headust S&P 500 või sarnase indeksi suhtes, oli vaid 15 protsendil fondis indeksist rohkem Nvidia aktsiaid, selgub Morningstari analüüsist. Nvidia aktsia alakaaluga fondidest pole tänavu 85 protsenti fondidest suutnud saavutada indeksi tootlust, kirjutab Reuters.

«Üks kolmekordistunud hinnaga aktsia meid ei murra, aga kindlasti ei aita selle puudumine meile kaasa,» ütles Horizon Investment Service juhatuse esimees Chuck Calrson. 250 miljoni dollari suuruse hallatavate varade mahuga firmas portfellis on tavaliselt 30–35 erineva ettevõtte aktsiad. Nvidiat nende seas pole. Väärtussuhtarvude alusel oleks Nvidia aktsia üks viimaseid, mida nad soovitaksid.

Tänavu pole peale seitsme vahva, kus on lisaks Nvidiale veel ka Apple’i, Microsofti, Alphabeti, Amazoni, Meta ja Tesla aktsiad, suurt mingit väärtust kasvada suutnud. USA S&P 500 indeksi tänavusest teenistusest on tulnud nendelt seitsmelt aktasialt 73 protsenti indeksi kogutootlusest.

Küsimus pole vaid Teslas. Ka teisi vahva seitsme aktsiaid on paljudes fondides indeksist vähem.

Goldman Sachs hindas, et nende seitsme aktsia osakaal on keskmises suure turuväärtusega ettevõtete fondis 18 protsenti. Aga nende aktsiate osakaal S&P 500 indeksis on 28 protsenti. Seetõttu soovitab USA pangamaja hakata otsima fondi turule allajäämise põhjuseid sealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles