Mihkel Nestor: konkurents tiheneb ja poodides tulevad allahindlused

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik
Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik Foto: Jake Farra

Kui Eestis oli jaemüük kogusena languses juba eelmise aasta sügisest, siis nüüdseks on langus ka rahaline. Konkurents tiheneb ning sügis võiks kauplustes kaasa tuua ka allahindlused, lausus SEB peaökonomist Mihkel Nestor panga majandusprognoosi tutvustades.

Kui Eestis oli jaemüük koguseliselt languses juba eelmise aasta sügisest, siis nüüdseks on langus ka rahaline. Konkurents tiheneb ning sügis võiks kauplustes kaasa tuua ka allahindlused, lausus SEB peaökonomist Mihkel Nestor panga majandusprognoosi tutvustades.

Allahindluste põhjuseks on käibe säilitamine ning klientide konkurentidelt enda juurde meelitamine.

Kui eelmise aasta sügisel langes tarbijate kindlustunne järsult 1990ndate tasemele, siis nüüdseks on olukord Nestori sõnul küll veidi paranenud, aga oleme jõudnud 2008. aasta majanduskriisi aegsele tasemele.

SEB prognoosi järgi väheneb eratarbimine sel aastal 0,6 protsenti. Madala baasi tõttu on järgmise aasta kasv 1,5 protsenti, kuid eratarbimise tegelikust kasvust saab Nestori sõnul rääkida alles ületuleval aastal.

Inflatsioon on Eestis küll selgelt allapoole tulnud, kuid Nestor tunnistas, et rahul sellega olla ei saa, sest hinnad tõusevad jätkuvalt kiiresti, peamiselt toiduainete hinnatõusu tõttu. Maailmas on toiduainete hinnas juba mõnda aega odavnenud ning ka Eestis peaks inflatsioon lähikuudel selgelt aeglustuma.

Samas tõuseb järgmisel aastal käibemaks. «See kantakse tarbijatele üle,» lausus Nestor, mis tähendab, et inflatsioon taas kiireneb. Selle aasta kokkuvõttes peaks inflatsioon SEB prognoosi järgi jääma 9,6 protsendi tasemele, siis järgmisel aastal on see 4,5 protsenti, just peaasjalikult käibemaksu tõusu tõttu. Ületuleval aastal peaks inflatsioon olema 2,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles