TABEL Dollarihoiuste intressid on nagu tanklates kütusehinnad

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Eestis saab pankades tähtajaliselt hoiustada üksikuid valuutasid
Eestis saab pankades tähtajaliselt hoiustada üksikuid valuutasid Foto: JOSE LUIS GONZALEZ / REUTERS

Kui Eestis on lähestikku kaks tanklat, on tavaliselt nendes müüdaval kütusel sama postihind. Sarnane on olukord ka Eestis pankades USA dollarihoiuste puhul. 

Kui eurohoiuste osas hakkasid pangad hilja intressimäära tõstma, siis konkurentsi tingimustes on nüüd intressimäärad korralikul tasemel, kuid valuutahoiuste osas pole intressimäärasid eriti tõstetud. Erandiks on USA dollar, mille vastu pankadel siiski näib olevat mingisugune huvi.

Teistes valuutades on aga hoiuseintressimäärad nii madalad, et näib, et panku ei huvita turu- ega rahapoliitilised intressimäärad. Kui kliendid on sellega nõus, siis milles probleem? 

Kuuest kuust alates on peaaegu kõigil Eestis USA dollarihoiuseid võtvates pankades intressimäär sama. Erandiks on TBB, mis on tuntud ka Äripangana, kes maksab teistest veidi rohkem. USA dollarihoiuseid võtab hoiuste intressitabeli alusel ka Coop Pank, kuid seal on vist see tegevus ära unustatud, sest kõigi perioodide intress on null protsenti.

Vähemalt aastaste dollarihoiuste eest võib saada kolm protsenti intressi. USA keskpanga intressimäär on muidugi kõrgem, 5,25–5,5 protsenti. Kui aga vaadata väheseid valuutasid, milles pangad veel hoiuseid võtavad, siis dollarile makstakse isegi tavatult heldet intressi.

Briti naelas hoiuseid võtavad vaid kolm panka – Swedbank, SEB ja Luminor. Swedbank maksab aastasele naelahoiusele 1,3 protsenti, Luminor 0,6 protsenti ja SEB 0,05 protsenti. Suurbritannias on veidi intressimäära tõstetud – rahapoliitiline intressimäär on 5,25 protsenti. SEB maksab hoiusele sellest enam kui sada korda halvemat intressimäära.

Kuid ega Rootsi pangad näi ka kursis olevat emapanga maa intressitasemetega. Swedbank maksab näiteks aastasele SEKi hoiusele ühe protsendi. Rootsi keskpank maksab pankadele kontojäägile 3,65 protsenti. SEB näitab võimalust Rootsi krooni hoiustada, kuid intressimäärasid pole. Võimalik, et meie kohalik pank pole suutnud leida võimalust isegi emapangas kroone hoiustada.

Kui Taani kroonihoiuseid ei võta Eestis ükski pank, siis Norra krooniga on seis parem. Swedbank maksab aastasele Norra krooni hoiusele ühe protsendi, Luminor 0,5 protsenti. Norra keskpank maksab pankadele hoiuseintressiks kolm protsenti.

Eestis saab ka tähtajaliselt hoiustada Kanada dollarit. Seda pakub ainult Swedbank. Aastase hoiuse intressimääraks pakutakse 1,3 protsenti. Kanada keskpangas saavad pangad hoida raha viieprotsendise intressimääraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles