Süvenev kinnisvarakriis Hiina pangad langetavad kehtivaid hüpoteeklaenude intressimäärasid (1)

PM Majandus
Copy
Kortermajad Hiinas, Changzhou linnas.
Kortermajad Hiinas, Changzhou linnas. Foto: Sheldon Cooper

Mõned Hiina riigile kuuluvad pangad alandavad lähiajal kehtivate hüpoteeklaenude intressimäärasid, ütlesid kolm asjaga kursis olevat allikat teisipäeval Reutersile, kuna Peking suurendab jõupingutusi võlakriisi tõttu kannatava kinnisvarasektori taaselustamiseks ja majanduse elavdamiseks.

Kõnealune kehtivate hüpoteeklaenude alandamine, mis on esimene selline samm Hiinas pärast ülemaailmset finantskriisi, oleks eri tüüpi klientide ja linnade puhul erinev, ütlesid allikad Reutersile. Alandamine võib mõnel juhul olla kuni 20 baaspunkti.

Kehtivate hüpoteeklaenude intressimäärade alandamine tuleb keset mitmeid teisi kinnisvara-, majandus- ja turutoetusmeetmeid, mida Peking on viimastel nädalatel välja kuulutanud, kuna maailma suuruselt teise majanduse tervise pärast tuntakse muret.

Kinnisvarasektor, mis moodustab umbes veerandi majandusest, on alates 2021. aastast alates olnud kriisis ning hirmud selle leviku ees süvenesid sel kuul pärast seda, kui suure kinnisvaraarendaja Country Gardeni likviidsusprobleemid ilmusid avalikkuse ette.

Hiina laenuandjatelt oodati laialdaselt olemasolevate hüpoteeklaenude intressimäärade alandamist pärast seda, kui Hiina Rahvapank teatas selle kuu alguses, et nad kavatsevad suunata kommertspankasid seda tegema.

Keskpanga ettepanek alandada intressimäärasid, mis tuli pärast hüpoteeklaenude ennetähtaegsete tagasimaksete lainet, on suunatud koduostjate intressikulude vähendamisele ja tarbimise elavdamisele aeglustuvas majanduses.

Hiina on alates eelmisest aastast vähendanud uusi hüpoteeklaenude intressimäärasid, et elavdada müüki oma hääbunud kinnisvaraturul, kuid seni on peamine tulemus olnud lihtsalt see, et majapidamised on hakanud olemasolevaid hüpoteeklaene ennetähtaegselt tagasi maksma, vähendades sellega pankade kasumit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles