Ehitusturul suureneb kaitsevaldkonna tellimus

BNS
Copy
Baltimaades on tunda tellimuste kasvu, mille taga on ilmselgelt geopoliitiline olukord, ütles Põiklik. Pildil Kaitseväe Nursipalu harjutusväljak.
Baltimaades on tunda tellimuste kasvu, mille taga on ilmselgelt geopoliitiline olukord, ütles Põiklik. Pildil Kaitseväe Nursipalu harjutusväljak. Foto: Arvo Meeks

Ehitusseadmete rendiettevõtte Storent OÜ juhi Tarmo Põikliku sõnul on ehitusturul tunda kaitsevaldkonna tellimuste kasvu, mis ühes suurte taristuprojektidega kompenseerivad üldist ehitustellimuste langust.

«Storent näeb seda ehitusfirmade tellimustest, mis hõlmavad väga erinevaid rendiartikleid. Kaitseotstarbelised ehitustööd on reeglina konfidentsiaalsed, aga kõikjal Baltimaades on tunda tellimuste kasvu, mille taga on ilmselgelt geopoliitiline olukord,» ütles Põiklik pressiteates.

Tema hinnangul annavad Euroopa Liidu (EL) rahastatavad energiatõhususe programmid ning Rail Balticu ehitustööd lähiaastatel ehitusturule suure tõuke. Sama kehtib ka Ukraina ülesehitamisel pärast sõjategevuse lõppemist, EL-i ja muude allikate rahalisel toel.

«See tähendab hüppelist nõudluse suurenemist tööjõu, tehnika, materjalide ja maavarade järele. Vaatamata ehitushindade ligi 7-protsendilisele aastakasvule on praegu õige aeg ehitada, sest ehitamise kogukulu ei vähene. Kuigi materjalide ja tööjõu kulud langevad, siis teisalt kallinevad ehitustehnika hinnad Euribori ja liisingukulude kasvu tõttu,» rõhutas Põiklik.

Ehitusseadmete rendiettevõtte juhi sõnul on praegu ehitusfirmad uue tehnika hankimisel pigem ettevaatlikud ja eelistavad rentimist. Põiklik lisas, et rentimine kasvab ka suurema ehitamise ajal, sest ehitusfirmad ei jõua oma tehnikaga kogu vajadust täita.

Statistikaameti andmetel ehitasid Eesti ehitusettevõtted 2023. aasta teises kvartalis Eestis ja välisriikides püsivhindades kokku 12 protsenti vähem kui aasta varem samal perioodil. Ainult kohalikku ehitusturgu arvestades vähenes ehitusmaht 14 protsenti. Ehitusmaht on olnud languses alates eelmise aasta teisest kvartalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles