Valitsuse kokkuhoiukohad: Võrklaev tahab ministrite palka kärpida

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Superministeerium. Esiplaanil meeleavaldus automaksu vastu.
Superministeerium. Esiplaanil meeleavaldus automaksu vastu. Foto: Madis Veltman

Täna toimus valitsuse kabinetinõupidamine, kus arutati ka erinevate kärpeplaanide üle. Avalikkuse ette lekkis neist vaid üks. Ülejäänud otsustas rahandusministeerium salastada.

Täna toimunud valitsuse kabinetinõupidamisel arutati rahandusministri Mart Võrklaeva eestvedamisel ka riigieelarve ning võimalike kärpeplaanide üle.

Delfini jõudis info, et ühe kärpemeetmena plaanitakse ka ministrite ja teiste riigiteenistujate palka vähendada. Justiitsminister Kalle Laanet andis mõista, et otsest kärpimist tegelikult plaanis pole. «Palkade vähendamist ei ole arutatud, vaid arutelu algfaasis on kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seaduse toime ülevaatamine,» ütles Laanet.

Milliste kärpeplaanide üle veel arutleti ja kui suurt kokkuhoidu need tooma peaksid, rahandusministeeriumist aga teada saada ei õnnestunud. «Täna otsuseid ei tehtud ning arutelud jätkuvad valitsuses neljapäeval. Kokkuhoiukohad on osa järgmise aasta riigieelarve planeerimisest, mille osas tehakse lõplikud otsused eeldatavasti Vihulas toimuval väljasõiduistungil 14.–15.09.2023. Kavakohaselt on RE2024 eelnõu üleandmine riigikogule plaanitud 27.09.2023. Need materjalid on avalikud,» ütles rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Elina Kink.

Juulikuus märkis Võrklaev, et rahandusministeeriumini on jõudnud 120 kärpeettepanekut ning tegeletakse nende süstematiseerimisega. Eelmisel nädalal toimunud pressikonverentsil märkis Võrklaev:«Kärpeettepanekud on esitatatud, need on rahandusministeeriumi poolt läbi töötatud, mis on kokkuhoid ja mis võib-olla ei ole. Eesmärk on 29.need kokkuhoiuotsused ära teha, et neid eelarveprotsessis tasakaalujoonena arvestada.» Siiamaani pole need ettepanekud – erinevalt valitsuse maksutõusu plaanidest – aga avalikkuse ette jõudnud.

Enamgi veel, täna kirjutas ERR, et rahandusministeerium on otsustanud kärpeettepanekud salastada ja pannud need AK märke alla. Miks kärpekohti kiivalt varjatakse, ERRile ei öeldud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles