FOTOD Kaja Kallas eelistas Reinsalu komisjonile Paldiski sõjasadama nurgakivi (19)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy

Peaminister Kaja Kallas ütles teisipäeval Paldiskis, et eelistas Urmas Reinsalu juhitud riigikogu komisjoni ette mineku asemel osaleda uue sadamakai nurgakivi panekul.

Tallinna Sadam korraldas teisipäeval Paldiski lõunasadamas uue kai nurgakivi paneku. Tallinna Sadama juhi Valdo Kalmu sõnul on uus kai mõeldud tuuleenergia projektideks, aga samuti on see vajalik NATO sõjatehnika transpordiks.

Kallas märkis, et Paldiski on oluline sõjasadam Muuga kõrval. «Olen nagu tagaotsitav kurjategija, sest ei ole praegu Reinsalu komisjonis, aga ma leian, et ettevõtjatele antud lubadused, see konverents ja kai avamine on olulised,» märkis Kallas.

Tallinna Sadam sõlmis mais lepingu Akciju Sabiedriba BMGS Eesti filiaaliga ja Insenerehituse ASiga Paldiski Lõunasadama multifunktsionaalse kai nr 6A ja selle tagalaala projekteerimis- ja ehitustööde teostamiseks. Lepingu maksumus lepingu sõlmimise hetkel on 53,2 miljonit eurot ning vastavalt lepingus ette nähtud indekseerimise võimalusele võib ulatuda kuni 55,9 miljoni euroni. Kai koos tagalaalaga valmib juulis 2025.

Investeeringut kaasrahastab Euroopa Komisjon 20 miljoni euro ulatuses läbi sõjalise mobiilsuse projekti EstMilMob, mille eesmärk on parandada Tapa linnaku suunalisi transpordiühendusi järgmise viie aasta jooksul. Ülejäänud investeeringu maksumus finantseeritakse laenukapitalist ning ettevõtte omafinantseeringuna. Projektiga seotud täiendav laenumaht jääb vahemikku 20–27 miljonit eurot ja investeeringute perioodil plaanib Tallinna Sadam jätkata senist dividendipoliitikat.

Paldiski Lõunasadamasse rajatav uus kai koos tagalaalaga on vajalik sadamas kaupade ja sõidukite meretranspordi võimekuse suurendamiseks, sh täites lisaks ka militaarset eesmärki. Tulenevalt Paldiski Lõunasadama soodsast asukohast loob uue kai rajamine Tallinna Sadamale eeldused saada oluliseks partneriks Läänemere meretuuleparkide ehitamisel ja hilisemal hooldusel.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles