Vietnami elektriautotootja tõusis maailma väärtuselt kolmandaks autotootjaks

PM Majandus
Copy
VinFasti elektriautode tehase sissepääs Vietnamis, Haiphongi linnas.
VinFasti elektriautode tehase sissepääs Vietnamis, Haiphongi linnas. Foto: NHAC NGUYEN

Vietnami elektriautode tootja Vinfasti aktsia kerkis esmaspäeval 21 protsenti, pikendades eelmisel nädalal toimunud rallit, mis enam kui neljakordistas ettevõtte turuväärtuse 160 miljardi dollarini.

Vinfast tegi sel kuul Wall Streetil suure debüüdi ja on kiiresti kasvanud, tõustes kolmandaks kõige väärtuslikumaks autotootjaks maailmas, jäädes maha vaid Teslast ja Toyotast, vahendab Reuters.

Aktsia on lisanud oma turuväärtusele ligi 33,6 miljardit dollarit, mis põhineb 83,33 dollari suurusel aktsiahinnal.

Kuid Vinfasti vähene hulk avalikult kättesaadavaid aktsiaid on muutnud aktsia ülimalt volatiilseks, sest viimase 12 kauplemispäeva jooksul on aktsia tõusnud või langenud 11 päeval üle 14 protsendi.

Vinfasti kontrollib peaaegu täielikult Vietnami rikkaim mees ja emaettevõtte Vingroupi asutaja Pham Nhat Vuong, kelle osalus on koguni umbes 99,7 protsenti.

Hoolimata turu entusiasmist on Vinfastil pikk tee, enne kui ta saab hakata tõsiselt konkureerima Tesla ja traditsiooniliste autotootjatega, kes kulutavad miljardeid dollareid, et haarata osa elektrisõidukite turust.

S&P Global Mobility andmetel oli Vinfasti elektriautosid kuni juunini registreeritud vaid 137 Ameerika Ühendriikides. Samuti siseneb ettevõte USA ja Euroopa turgudele ajal, mil elektriautode nõudlus aeglustub ja Tesla on pidanud hinnasõda, et kaitsta oma domineerivat positsiooni.

Vinfast loodab sel aastal müüa kuni 50 000 elektriautot, võrreldes Tesla prognoositud 1,8 miljoni autoga. Müügi edendamiseks loobub Vinfast Tesla kasutatavast otsetarbijale suunatud lähenemisest ja pöördub edasimüüjate poole. Samuti ehitab autotootja USAs Põhja-Carolinasse 4 miljardi dollari eest tehast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles