Hiina ja Powelli kommentaarid kergitavad maailma aktsiaid

PM Majandus
Copy
Wall Streeti pull.
Wall Streeti pull. Foto: Li Rui

Ülemaailmsed aktsiaturud tõusid esmaspäeval tänu positiivsele meeleolule intressimäärade ja Hiina stimuleerivate meetmete suhtes.

Wall Streeti kolm peamist indeksit olid kõik esmaspäeval kõrgemal ning sarnaselt lõpetasid varasemalt päeva tõusuga Aasia turud. Euroopas tõusis Pariisi CAC 40 indeks esimest korda alates 2000. aastast lühiajaliselt Londoni FTSE 100 indeksist kõrgemale, kuigi Suurbritannias oli esmaspäeval riigipüha tõttu kauplemine suletud.

Kauplemist elavdas USA Föderaalreservi juhi Jerome Powelli reedeõhtune sõnavõtt, mis jättis ukse avatuks intressimäärade edasiseks tõstmiseks ja ka võimaluse, et need võivad olla jõudnud 22 aasta tippu ehk 5,25-5,5 protsendi vahemikku.

«Fedi esimehe Jerome Powelli eelmisel reedel peetud kõnes oli midagi nii pessimistidele kui ka optimistidele, kuid turu reaktsioon näib esmaspäeval jätkuvalt positiivne,» kirjutasid Charles Schwabi ökonomistid oma märkuses.

«Powelli kommentaarid näisid leevendavat investorite muret, et edasised intressimäärade tõstmised võivad olla tulemas,» lisasid nad.

Kuigi inflatsioon on langemas, on turgude arvates hiljutised tugevad majandusandmed - eelkõige töökohtade kohta - avaldanud Fedile survet jätkata intressimäärade tõstmist.

Föderaalreservi andmetest sõltuv lähenemisviis muudab sel nädalal ilmuvad inflatsiooni- ja tööhõiveandmed veelgi olulisemaks enne järgmisel kuul toimuvat Föderaalreservi intressimäärade määramise koosolekut.

Hiina stimuleerib

Shanghai börs sai hoogu Hiina otsusest kärpida aktsiatehingutelt makstavat maksu esimest korda alates 2008. aastast, kuna ametivõimud võitlevad maailma suuruselt teise majanduse toetamise nimel.

Ametnikude sõnul aeglustavad nad ka uute börsil noteerimiste tempot, mis tavaliselt imevad turu likviidsust.

Need sammud toimusid samal ajal, kui Hiina raskustes oleva kinnisvaragigandi Evergrande aktsiatega hakati Hongkongis uuesti kauplema pärast 17 kuud kestnud kauplemise peatamist finantstulemuste avaldamata jätmise tõttu.

Nad kukkusid rohkem kui 80 protsenti pärast seda, kui ettevõte avaldas pühapäeval oma tulemused, mis näitasid 4,53 miljardi dollari suurust kahjumit esimesel poolaastal ja vaid 556 miljoni dollari suurust sularahavara.

Investorid jälgisid ka USA kaubandusministri Gina Raimondo kõnelusi Hiina kolleegidega, mis on viimane katse leevendada kaubanduspingeid maailma kahe suurima majanduse vahel. Nad leppisid ühtlasi kokku kahepoolsete kaubandus- ja investeerimisküsimuste töörühma loomises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles