Hiina kinnisvarafirma Evergrande aktsia hind kukkus rekordiliselt

PM Majandus
Copy
Evergrande Royal Scenery elamukompleks Pekingis, Hiinas.
Evergrande Royal Scenery elamukompleks Pekingis, Hiinas. Foto: WU HAO

Pärast peaaegu poolteist aastat kestnud kauplemise peatamist on China Evergrande naasnud börsile rekordilise langusega, vahendab Reuters.

Maailma kõige suurema võlakoormusega kinnisvaraarendaja aktsia langes esmaspäeval Hongkongis peaaegu 87 protsenti ja hind langes 0,22 Hongkongi dollariga kõigi aegade odavaimale tasemele. Aktsia lõpetas päeva 79 protsendise langusega, kukkudes 0,35 dollarile.

Selle tulemusel kahanes aktsia turuväärtus umbes 2,2 miljardi euro võrra 342 miljoni euroni. 2017. aastal oli turuväärtus kohati ligi 50 miljardit eurot.

Evergrande, mis istub praegu umbes 303 miljardi euro suuruse võlamäe otsas, teatas reedel, et on täitnud nõuetekohaselt kõik kauplemise taastamiseks vajalikud tingimused. Muuhulgas hõlmab see täitmata finantsaruannete avaldamist. Rahvavabariigi endine tööstusliider hoidis seega ära sunnitud lahkumise Hongkongi börsilt.

Nädalavahetusel avaldatud andmete kohaselt kahandas Evergrande 2023. aasta esimesel poolel oma kahjumit poole võrra 4,2 miljardi euroni. Samal ajal oli käive kasvanud 44 protsenti 16,3 miljardi euroni. Tulevik sõltub laenu tagasimakse tähtaegade pikendamisest ja välisvõlgade edukast restruktureerimisest. Hongkongi ja Kaimanisaarte kohtud otsustavad viimase üle septembris.

Evergrande sattus 2021. aasta lõpus raskustesse ja ei suutnud enam oma kohustusi teenindada. Mõni nädal tagasi taotles kontsern USAs võlausaldajate kaitset, sest tema välisvõlad ulatuvad peaaegu 30 miljardi euroni.

Samal ajal on Hiina kinnisvarasektor tervikuna kriisis. Viimati sattus pealkirjadesse väiksemate linnade projektidele spetsialiseerunud Country Garden, kes peatas mõnede oma võlakirjadega kauplemise pärast hoiatust, et esimesel poolaastal ulatus kahjum kuni seitsme miljardi euroni. Kokku on Country Gardenil võlgu umbes 179 miljardi euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles