Pariisi tänavatelt kaovad sel nädalal kõik renditõuksid (7)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Tieri töötaja elektritõukse Pariisi tänavatelt kokku korjamas.
Tieri töötaja elektritõukse Pariisi tänavatelt kokku korjamas. Foto: ANTONY PAONE/Scanpix

Pariisist saab sel nädalal üks esimesi linnu Euroopas, kus elektritõukside rentimine on täielikult keelatud.

Aprillis toimus Prantsusmaa pealinnas rahvahääletus, kus pariislased said tõukerataste rentimise suhtes teha kaks lihtsat valikut: poolt või vastu.

Ehkki valimisaktiivsus oli vaid 7 protsenti, hääletati elektritõuksid ülekaalukalt linnast välja. 101 300 hääletajast andis vastuhääle 91 300 inimest.

Rahvahääletuse tulemusena anti Prantsusmaa pealinnas tegutsenud tõuksifirmadele korraldus teha tänavad kergliikuritest puhtaks 1. septembriks. 

Pariisi tänavatel seni tõuksirenti pakkunud Lime, Dott ja Tier kinnitasid CNBC-le, et tähtaja täitmisega probleeme pole ning 1. septembriks on kõik nende elektritõuksid Pariisist kadunud.

Teistes Prantsusmaa linnades, sealhulgas Marseille's ja Lyonis jäävad renditõuksid endiselt tänavatele.

Ehhki Pariis otsustas seada renditõuksidele lauskeelu, on paljud teised Euroopa linnad rakendanud leebemaid piirangud. Mitmetes Euroopa linnades on tõukeratastele kehtestanud kiiruspiiranguid ning kindlaid parkimistsoone.

Samas on tõukside kohtlemine Euroopas üsna erinev. Mõned linnad lubad lubavad nendega sõita nii kõnni- kui ka rattaradadel, teised mitte, kirjutab CNBC.

Madrid tühistas sel aastal elektritõuksidele seatud lauskeelu, lubades rendifirmadel naasta tänavatele uutel tingimustel. Sarnane protsess tehti läbi ka 2021. aastal Kopenhaagenis. Rattalembelises Hollandis on aga renditõuksid avalikel teedel senini keelatud, mistõttu pole ühtegi sõidujagamisettevõtet turule sisenenud.

Nii Lime, Dott kui ka Tier ütlesid, et pärast Pariisis kehtestatud keeldu viivad nad tõuksid teistesse linnadesse ja keskenduvad Prantsusmaa pealinnas renditavate elektriliste jalgrataste pakkumise suurendamisele.

«Kuigi Lime'i elektritõuksid viiakse augusti lõpus Pariisist teistesse Euroopa linnadesse, saab Pariisis kasutada meie üha laienevat elektrirataste parki,» ütles Lime'i pressiesindaja CNBC-le.

Kui Lime'i Pariisi tõukerataste pargis oli kokku umbes 5000 elektritõuksi, siis elektrirattaid on Prantsusmaa tänavatel juba praegu Lime'il ligi 10 000. Ettevõte ütles, et elektriratastega tehtud reisid kasvasid eelmisel aastal pealinnas 73 protsenti.

«Oleme saanult linnalt toetust jalgrattasõidu propageerimise eest enne 2024. aasta olümpiamänge,» ütles Lime'i esindaja.

Ka Dotti pressiesindaja ütles CNBC-le, et ettevõte suurendab Pariisis nüüd oma elektrirataste parki.

Kuigi elektrijalgrataste rent käib tõuksidega samamoodi, ei ole renditavad elektrirattad põhjustanud avalikkuses seni sarnast poleemikat kui elektritõuksid. Samas ütlevad kriitikud, et need segavad kõnniteedel liikumist täpselt samamoodi, kui neid ei pargita korralikult.

Ehkki Pariis keelustas renditõuksid, on linnapea Anne Hidalgo seadnud üheks oma prioriteediks ummikute vähendamise ning lubanud muuta Pariisi täielikuks rattaga ligipääsetavaks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles