GRAAFIK Vaata, kus toodetakse maailmas kõige rohkem veini

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Viinamarjakoristus Itaalias.
Viinamarjakoristus Itaalias. Foto: OLIVIER MORIN

Viimasel paarikümnel aastal on maailmas veinitootmine olnud üsna stabiilne. Keskmiselt toodetakse 240 miljonit hektoliitrit aastas.

Rahvusvahelise viinamarja- ja veiniorganisatsiooni (OIV) andmetel toodeti eelmisel aastal Itaalias, maailmas suurimas veinitootjariigis, veidi alla 50 miljoni hektoliitri. See maht on võrdne peaaegu 2000 olümpiamõõtmetega basseiniga.

Itaalias on 20 veinitootmispiirkonda, neist olulisemad on Veneto, Puglia, Emilia Romagna ja Sitsiilia.

Teisel ja kolmandal kohal on tuntud veinimaad Prantsusmaa (45,6 miljonit hektoliitrit) ja Hispaania (35,8 miljonit hektoliitrit).

Need kolm riiki annavad poole maailma veinitoodangust.

Neljandal kohal on Ameerika Ühendriigid, olles sellega ka suurim veinitootja Ameerika maailmajaos. Tuntud venitootjad Tšiili ja Argentiina on vastavalt kuuendal ja seitsmendal kohal.

Aafrika suurimaks veinitootjaks on maailmas kaheksandal kohal olev Lõuna-Aafrika Vabariik ning Aasia suurim tooja on Hiina (maailmas 12. kohal).

Pole eriline üllatus, et kaks kolmandikku maailma veinitoodangust toodetakse Euroopas, Ameerikas viiendik ning Okeaania piirkonna riikides kuus protsenti.

Seoses kliima soojenemisega liigub veinitootmine põhjapoole. Teiste hulgas panustavad veinitootmisse ka Skandinaavia maad, mille lõunaosa kliima läheb aina soojemaks. Skandinaavia eeliseks on ka pikad päikesevalgusega suvepäevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles