Põuast räsitud Panama kanal jätab piirangud jõusse ilmselt aastaks

BNS
Copy
Kaubalaevad Panama kanali järjekorras ootamas.
Kaubalaevad Panama kanali järjekorras ootamas. Foto: LUIS ACOSTA

Põuast räsitud Panama kanal jätab laevade arvule kehtestatud piirangud jõusse ilmselt aastaks. Piirangute tõttu on juba tekkinud laevade järjekord kaht ookeani ühendava kanali läbimiseks.

Kanali administraator Ilya Espino ütles AFP-le, et kui järgmise kolme kuu jooksul ei saja tugevat vihma, siis võivad tulla aastased piirangud. Tulevad kolm kuud annavad klientidele aega planeerida, kuidas kohaneda, ütles ta neljapäeval.

Panama kanalit läbib kuus protsenti kõigist maailma merekaubavedudest.

Kanal asub merepinnast kõrgemal ning koosneb lüüside ja tehisjärvede süsteemist, mis aga sõltuvad sademete hulgast. Umbes 80 kilomeetri pikkuse kanali kummaski otsas on lüüsid ning laevatee kulgeb läbi Gatuni paisjärve, mis asub merepinnast 26 meetri kõrgusel.

Iga laeva liigutamiseks läbi lüüsisüsteemi ühest ookeanist teise kulub 200 miljonit liitrit vett.

Panamas on sel aastal El Niño tõttu märkimisväärne vihmapuudus. Põud on sundinud kanalihaldureid seadma veeteed läbivatele laevadele süvisepiirangud. Üle 13,11-meetrise süvisega laevu kanalisse ei lubata.

Kui 2022. aastal sõitis läbi Panama kanali iga päev keskmiselt 40 laeva, siis tänavu on nende arv langenud veepuuduse tõttu 32-le.

Neljapäeval ootas Panama kanali läbimise järjekorras umbes 130 laeva, tavapäraselt on neid umbes 90. Ooteaeg, mis varem oli 3–5 päeva, on veninud praegu kuni 19 päevale. Keskmiselt tuleb oodata 11 päeva.

«Me suudame kergesti tulla toime 90 laeva järjekorraga, kuid 130 või 140 alust tekitavad meile probleeme ja viivitusi,» ütles Espino.

Kanalihaldurid prognoosivad, et laevade arvu kärpimine võib selle aastaga võrreldes vähendada järgmise aasta tulu 200 miljoni dollari võrra. 2023. aasta tuluks prognoositakse 4,9 miljardit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles