Powell kaalub veelgi kõrgemaid intressimäärasid

PM Majandus
Copy
Föderaalreservi esimees Jerome Powell Jackson Hole'is.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell Jackson Hole'is. Foto: Amber Baesler

Intressimäärad võivad inflatsioonivastases võitluses veelgi tõusta. USA Föderaalreservi esimees säilitab võimaluse edasiseks tõstmiseks ja aktsiaturud on juba selleks häälestunud.

Maailma tähtsaimad keskpankurid kohtuvad neil päevil USA-s Kaljumäestikul. Föderaalreservi esimehe Jerome Powelli kõne Jackson Hole'is on üheks tähtsaimaks sündmuseks ning USA keskpanga juht jäi oma viimaste kuude poliitikale truuks, vahendab Reuters.

Inflatsioonivastases võitluses kaalub Föderaalreserv Powelli sõnul intressimäärade edasist tõstmist. Samas andis ta oma kõnes, mida finantsturud pikisilmi ootasid, märku, et rahapoliitika eestkostjad tegutsevad ettevaatlikult ja hoiduvad selge signaali andmisest.

Vaatamata mitmetele intressimäärade tõstmistele on inflatsioon ikka veel liiga kõrge, kritiseeris Powell. «Oleme valmis vajadusel intressimäärasid veelgi tõstma ja kavatseme hoida rahapoliitikat piiraval tasemel,» oli Powelli sõnum turgudele.

Intressimäära tõstetakse alles novembris või detsembris?

USA Föderaalreserv tahab ohjeldada inflatsiooni riigis ja saabuvatest andmetest sõltub, kas põhiintressimäärasid tõstetakse septembris veelgi või mitte. Enne Powelli kõnet oli rahaturg hinnanud intressimäärade tõusu tõenäosust sel aastal 50 protsendile.

Praegu valitsevad ootused, et Fed septembris intressimäärasid ei tõsta ning vajadusel järgneb novembris või detsembris 0,25-protsendiline intressitõus. Kõne ei andnud sellele stsenaariumile investorite silmis rohkem selgust. Siiski langesid vähesel määral intressimäärade ootused.

Powelli kõne ei pakkunud investorite seisukohast suuri üllatusi. Avaldused olid ootuspärased, ütles ING makroosakonna juht Carsten Brzeski. «Septembris on tõenäoline paus, kuid see ei tähenda intressimäärade tõstmise ametlikku lõpetamist. See on parim, mida Powell praegustes oludes teha sai.»

Föderaalreserv on alates 2022. aasta algusest tõstnud põhiintressimäärasid nulli lähedalt vahemikku 5,25-5,50 protsenti, et ohjeldada inflatsiooni ja jahutada tulikuuma tööturgu. Töötuse määr on aga ajalooliselt madalal, 3,5 protsendil. Peale selle on majandus seni ootamatult hästi vastu pidanud intressimäärade tõstmisele.

Ka inflatsioon on USAs languses, kuigi tarbijahinnad olid juulis 3,2 protsendiga taas veidi kõrgemad kui juunis (3,0 protsenti). Eksperdid prognoosisid samas veelgi tveelgi tugevamat tõusu ehk 3,3 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles