Maui volikogu kaebas elektriettevõtte kohtusse

PM Majandus
Copy
Elektrikud parandamas tulekahjus laastatud Lahaina linna viiviaid elektriliine Maui saarel
Elektrikud parandamas tulekahjus laastatud Lahaina linna viiviaid elektriliine Maui saarel Foto: MIKE BLAKE

Maui tulekahjud ei oleks võib-olla olnud nii laastavad, kui elektriühendus oleks õigel ajal katkestatud. Kogukonna esindajad peavad seda isegi tõenäoliseks ja nõuavad nüüd hüvitist.

Ligi kaks nädalat pärast laastavate tulekahjude puhkemist USAs Hawaii osariigis, kus hukkus üle saja inimese, on Maui maakond esitanud hagi kohaliku elektriettevõtte vastu. Hagiavalduses süüdistab ametkond energiafirmat Hawaiian Electric muu hulgas hooletuses.

Näiteks ei lülitanud ettevõte elektrivõrku välja, kuigi ilmateenistus oli eelnevalt andnud Hawaii saarestikule punase lipu hoiatuse suure tuleohu tõttu, mida põhjustasid põud, kõrged temperatuurid ja tugevad tuuled.

Samuti süüdistab piirkond ettevõtet elektripostide ja muude rajatiste halvas hoolduses ja hooletusse jätmises. Langevad elektrikaablid olid süüdanud kuiva taimestiku, mis tekitas tulekahjud, seisis avalduses.

Maui tulekahjud hävitasid üle 2200 hoone ja tekitasid hinnanguliselt üle 5,5 miljardi dollari suuruse varalise kahju. Maakond nõuab kahjude hüvitamist avaldamata summas. Ka elanikud on esitanud ettevõtte vastu kohtuasju.

Metsa- ja võsatulekahjud puhkesid 8. augustil mitmes kohas Mauil ja naabersaarel Hawaiil. Ohvrite arvu poolest olid need kõige tõsisemad tulekahjud USAs rohkem kui viimase saja aasta jooksul. Peaaegu täielikult hävinud Lahaina linnas hukkus vähemalt 115 inimest. Päästeteenistus jätkab põlenud hoonete läbiotsimist laibakoertega ning ohvrite arv tõenäoliselt kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles