Saksamaa majandus ei saa kuidagi jalgu alla (1)

Copy
Saksamaa suurima panga Deutsche Banki peahoone.
Saksamaa suurima panga Deutsche Banki peahoone. Foto: Michael Kuenne

Saksamaa majandus stagneerus teises kvartalis, kinnitasid lõplikud ametlikud andmed reedel lohutuid väljavaateid ajal, mil riik võitleb tööstuse aeglustumise ja kangekaelse inflatsiooniga.

Föderaalne statistikaagentuur Destatis registreeris täielike andmete kohaselt aprillist juunini võrreldes eelmise kvartaliga Euroopa suurima majanduse nullkasvu.

Eelmisel kuul avaldatud esialgsed andmed näitasid sama ja see on kooskõlas ka finantsandmete ettevõtte FactSet küsitletud analüütikute prognoosiga.

Saksamaa majandus vajus aastavahetuse paiku kaheks järjestikuseks kvartaliks langusse.

«Pärast kerget langust eelmises kahes kvartalis stabiliseerus Saksa majandus kevadel,» ütles Destatise president Ruth Brand.

Majandust toetasid paranenud tarbimine ja kasvavad investeeringud. Kuid eksport, mis on Saksamaa SKT peamine panustaja, langes eelmise kvartaliga võrreldes veidi.

Arvud pakuvad aga vähe lohutust poliitikakujundajatele, kes võitlevad arvukate majandustulekahjudega.

Need ulatuvad endiselt kõrgest inflatsioonist Venemaa tungimise järel Ukrainasse, kuni nõrga ekspordini, sest peamised turud, nagu Hiina, seisavad silmitsi probleemidega, tootmise nõrkusega ja intressimäärade tõusu mõjuga.

IMF on prognoosinud, et Saksamaa on ainus suur arenenud majandus, mis tänavu kahaneb.

Majandusteadlane Carsten Brzeski ütles, et need andmed valavad õli tulle arutelule selle üle, et Saksamaa on Euroopa uus haige mees.

«Tegelikult näivad nii lühi- kui ka pikemaajalised väljavaated kõike muud kui roosilised.»

Nädala algul lisas Bundesbank oma osa süngetele hinnangutele, prognoosides, et Saksamaa majanduse stagnatsioon kolmandas kvartalis jätkub.

Saksamaa aastane inflatsioonimäär aeglustus juulis peamiselt langevate energiahindade toel 6,2 protsendini, kuid ületab siiski kaugelt Euroopa Keskpanga kahe protsendi eesmärgi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles