Luminor: ettevõtetel tasub kaaluda elektrihinna fikseerimist

PM Majandus
Copy
Elekter.
Elekter. Foto: Tairo Lutter

Eesootav sügistalvine periood ja aeg-ajalt taas ootamatult kõrgele tõusev elektrihind võivad tuua ettevõtetele märkimisväärseid planeerimata lisakulusid. Selle vastu aitab elektrihinna fikseerimine.

Kuigi viimastel kuudel on elektri börsihind olnud mõistlikul tasemel, siis ilmselt mäletavad paljude ettevõtete eelarved veel mullust augustit, mil keskmine elektri börsihind kerkis 36,19 sendini kW/h kohta. Tänavu juulis oli keskmine börsihind vaid 7,96 senti kW/h kohta, kuid augusti teises pooles on taas ette tulnud elektri börsihinna hüppelist kasvu. Kuna elektri börsihinna muutumist mõjutab palju ettenägematuid asjaolusid, kasvõi näiteks tuule kiirus, siis on ka keeruline prognoosida, mis suunas lähikuudel hind liikuda võib.

«Järgmised paar aastat liigub elektrihind suure tõenäosusega siiski veel üsna heitlikult ja seetõttu tasuks ettevõtetel kaaluda elektrihinna fikseerimist paariks aastaks,» ütles Luminori ettevõtete panganduse juht Indrek Julge, kel on kogemus ka energiasektorist. «Ettevõtted, kelle jaoks elektrienergia on oluliseks sisendiks, on mõistlik see risk maandada ja elektrihind fikseerida,» lisas ta.

Seetõttu soovitab Julge küsida energiamüüjatelt pakkumisi ja kui neist mõni tundub mõistlik, siis elektrihind mõneks ajaks fikseerida. «See võtab ebakindluse ja liigsed riskid maha,» selgitas ta. «Kui tead, mis hinnaga toimetad järgmised paar aastat, siis saad paremini oma ettevõtte plaane seada ja ebameeldivad üllatused jäävad ära.» Paari-kolme aasta jooksul võiks Julge hinnangul olukord energiaturul stabiliseeruda ning siis võib taas kaaluda ka börsihinna juurde tagasipöördumist.

Lisaks tuleks Julge sõnul neil, kes seda veel teinud pole, kogu ettevõtte elektritarbimine üle vaadata ja liikuda võimalikult energiaefektiivsete lahenduste poole. «Isegi kui energiaturg rahuneb, siis on vähe tõenäoline, et elektrihind langeks taas 2020. aasta või selle-eelse aja tasemele,» nentis Julge.

Seetõttu tasub investeerida näiteks oma kütte- ja konditsioneerisüsteemide nutikamaks muutmisse, tehnoloogia uuendamisse, valgustuse läbimõeldumaks muutmisse jne, sest kõik sellised sammud üheskoos toovad märgatava kokkuhoiu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles