Suri PDFi leiutaja, kes muutis maailma (2)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Adobe'i kaasasutaja John Warnock
Adobe'i kaasasutaja John Warnock Foto: AP/Scanpix

Tarkvaragigandi Adobe kaasasutaja ja endine juhatuse esimees John Warnock suri 19. augustil 82-aastaselt vähki, kirjutab Washington Post.

Ta aitas leiutada PDFi, üldlevinud dokumentide vormingut. Tema teeneks võib pidada, et ta muutis arvutid digitaalseteks trükimasinateks, mis muutis kontorite toimimist ja kirjastamist.

Warnock ja Charles Gescke asutasid Adobe'i 1982. aastal. Nende esimene tarkvara PostScript aitas printida ekraanil nähtud dokumente täpselt samasugusel kujul – graafikutega ja eri kirjastiile kasutades. Varem pidi selle tulemuse saavutamiseks seadma sammud trükikotta.

Apple oli esimene ettevõte, kes võttis Adobe'i tarkvara kasutusele, integreerides selle oma LaserWriteri printeritesse. Teised printeritoojad järgisid eeskuju.

«Kui esimene lehekülg tuli LaserWriterist välja, võttis see sõnatuks,» tunnistas Apple’i kaasasutaja Steve Jobs tehnoloogiaajakirjanik Pamela Pfiffnerile 2003. aastal ilmunud raamatu «Inside the Publishing Revolution: The Adobe Story» jaoks tehtud intervjuus. «Ma pole midagi sellist näinud. Hoidsin esimest väljatrükitud lehte käes ja küsisin, et kas on keegi, kes ei taha seda kasutada? Ma teadsin, et see on Johni kätetöö ja see hakkab muutma kõike.»

PostScript võimaldas igaühel mängida trükikoda, mis muutis kättesaadavaks trükkimise ja tegi Warnocki ja Geschke kaasaegseteks Johannes Gutenbergi mantipärijateks.

«Jobs tahtis kohe Adobe'i ära osta, kuid me polnud päris valmis töötama Steve'i alluvuses,» rääkis Warnock 2021. aastal pärast Geschke surma Washington Postile.

Adobe’i esialgses kasvus mängis suurt rolli Acrobat, mis toodi turule 1993. aastal. Tarkvara võimaldas paberivaba kontorit, kus kasutajad said oma dokumente salvestada PDFina, säilitades kirjastiilid ja graafikud, ning saades seda edasi saata või printida.

Acrobat ei levinud sama kiiresti kui PostScript, kuid see saavutas edu ja muutus sisuliselt standardiks. Adobe'i kirjastamistoodete seas on ka Photoshop, PageMaker ja Illustrator.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles