Riik elab aastaid üle jõu, kuid kokkuhoiuks peetakse alles plaani (10)

Erkki Erilaid
Copy
Valitsus mõtleb hoogsalt uusi makse välja
Valitsus mõtleb hoogsalt uusi makse välja Foto: Arvo Meeks

Rahandusministeeriumi suvine majandusprognoos näitab, et eelarve puudujääk tuleb sel ja järgmisel aastal küll kardetust väiksem, kuid jääb püsivalt miinusesse, mistõttu tuleks kulusid järsult kokku tõmmata.

Kui tänavu ootab rahandusministeerium 3,3-protsendilist puudujääki, siis tuleval aastal on see 2,9 protsenti ning järgnevatel juba 4,1 ja 4,2 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Need on nirud näitajad, eriti kui arvestada, et eelmisel kümnendil oli eelarve pooltel aastatel ülejäägis või halvimal juhul ulatus puudujääk 0,6 protsendini. Samas on viimase viie aasta jooksul Eesti riigi kulud kasvanud 47 protsendi võrra. Eelarvedefitsiidi tõttu tuleb raha juurde laenata, mistõttu tõuseb intressikulu 2027. aastaks koguni ühe protsendini SKTst.

«Alates 2016. aastast on Eesti riik elanud üle jõu, väljaminekud on suuremad kui sissetulekud. Laenuraha teenindamiseks kuluvad järjest suuremad summad ja see ei ole jätkusuutlik,» kommenteeris värsket prognoosi peaminister Kaja Kallas.

Kallase sõnul on uue aasta riigieelarve oluline märksõna kokkuhoid. «Sellel aastal lisataotluste esitamist ei ole, peame hakkama saama selle rahaga, mis meil on,» märkis ta.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles