Hiina keelas kalatoodete impordi Jaapanist

PM Majandus
Copy
Kala- ja mereandide turg Pekingis.
Kala- ja mereandide turg Pekingis. Foto: FLORENCE LO

Peking viis oma lubaduse ellu. Kuna Fukushima tuumajaama jahutusvesi lastakse merre, peatab Rahvavabariik kalatoodete impordi Jaapanist.

Hiina reaktsioon oli kiire. Vahetult pärast seda, kui Jaapani ametivõimud hakkasid Fukushima tuumajaama jahutusvett merre laskma, keelas Hiina Jaapanist kalatoodete impordi.

Hiina riiklik ringhääling CCTV tsiteeris Pekingi tolliameti teatist, milles öeldi, et kalatoodete import Jaapanist peatatakse koheselt. Lisaks sellele jätkatakse Jaapani toiduainete impordi ranget kontrollimist.

Tolliamet oli väga mures radioaktiivse saastumise ohu pärast. Ka Hiina välisministeerium oli Jaapani otsuse vastu vahetult enne seda tugevalt protesteerinud. Hiina oli juba kehtestanud impordikeelu toidule kümnest Jaapani prefektuurist, sealhulgas Fukushimast.

Fukushima Daiichi tuumaelektrijaam ja selle radioaktiivset vett sisaldavad mahutid.
Fukushima Daiichi tuumaelektrijaam ja selle radioaktiivset vett sisaldavad mahutid. Foto: JIJI PRESS

Jaapani kalandusühingud olid samuti sõna võtnud radioaktiivselt saastunud jahutusvee merre laskmise plaani vastu. Nad kardavad, et see kahjustab veelgi nende mereandide mainet.

Fukushima käitaja Tepco ütles, et ettevõte valmistub maksma Jaapani ettevõtjatele piisavat hüvitist. Hiina on Jaapani tähtsaim kaubanduspartner ja Tepco teeb kõik endast oleneva, et anda teaduslikke selgitusi heite kohta, et Jaapani toodete impordikeelud võimalikult kiiresti tühistataks.

Jaapani kalandusagentuur kavatseb järgmise nelja nädala jooksul iga päev testida mereande radioaktiivse triitiumi suhtes. Katsetulemused avaldatakse kahe päeva jooksul. Proovid võetakse kahes kohas tuumajaama ümber kümne kilomeetri raadiuses asuvas piirkonnas. Jaapani kalurid väldivad juba praegu vabatahtlikult püügipiirkondi, mis asuvad antud kaugusel tuumarajatisest.

Projekt kestab aastakümneid

 

Jaapani valitsus ja Tepco väidavad, et vesi tuleb keskkonda lasta, et teha ruumi elektrijaama demonteerimise tarbeks ja vältida soovimatuid lekkeid.

Suurte veekoguste ärajuhtimine peaks kestma eeldatavasti umbes 30 aastat. Enne Vaiksesse ookeani laskmist töödeldakse saastunud jahutusvesi, kuid filtrisüsteem ei suuda välja filtreerida triitiumi, mis on radioaktiivne isotoop.

Tepco sõnul langeb triitiumi kontsentratsioon 1500 becquerelini liitri kohta, mis on vähem kui üks neljakümnendik riiklikust ohutusstandardist, teatas operaator. Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) kiitis jäätmete merre laskmise heaks, öeldes, et Jaapan vastab rahvusvahelistele ohutusstandarditele ning mille mõju inimestele ja keskkonnale on tühine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles