Euroopa gaasihinnad kukkusid järsult

PM Majandus
Copy
Veeldatud maagaasi LNG tanker.
Veeldatud maagaasi LNG tanker. Foto: Issei Kato

Maagaasi hinnad langesid neljapäeval Euroopas järsult, kuna Austraalia suurimas veeldatud maagaasi tehases on streigioht taandumas, vahendab Bloomberg.

Hollandi gaasifutuuride hind, mis on Mandri-Euroopa gaasi võrdlushinnaks, langes neljapäeval koguni pea 21%. Õhtuks oli futuuride hind 13% madalam, 32 eurot megavatt-tunni kohta.

Gaasifutuuride hinnad on sel kuul tugevalt kõikunud, kuna turg on jälginud kolme Austraalia veeldatud maagaasi tehase palgaläbirääkimiste arengut. Need tehased toodavad 10% maailma veeldatud maagaasi tarnest.

Gaasitöötajaid esindav ametiühing teatas kolmapäeva alguses, et gaasitootja Woodside Energy Group on teinud palgaläbirääkimistel tugeva pakkumise. Mõlemad pooled pidasid kolmapäeval kogu öö vältel läbirääkimisi. Ametiühing arutab pakkumise üksikasju lähipäevil.

Hollandi pank ING ütles ülevaates, et Woodside Energy tehases välditakse streiki. Ettevõttel on Austraalias üks LNG tehas.

Ameerika ettevõtte Chevroni kaks tehast Austraalias on aga endiselt streigiohus. Koos toodavad need tehased umbes 5% maailma LNG ekspordist.

Austraalia veeldatud maagaasi tehased tarnivad gaasi peamiselt Aasia klientidele ja Euroopa gaasiettevõtted ostavad Austraaliast gaasi harva.

Tootmise katkestused Austraalias võivad aga suurendada konkurentsi gaasi eest maailmaturul, kuna Aasia riigid peavad streigi korral leidma alternatiivseid gaasiallikaid. Nende hulka võivad kuuluda USA ja Katar, kust eurooplased samas ostavad gaasi.

Maagaasi hind Euroopas on eelmise sügise hindadest kaugel, sest Euroopa gaasiettevõtted on talvehooajaks hästi ette valmistatud. Gaasivarud on Euroopas juba peaaegu täis, kuigi kütteperioodi alguseni on veel paar kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles