Circle K: toornafta hinda mõjutavad majanduslangus ning tootmiskärped

BNS
Copy
Diislikütuse tankur.
Diislikütuse tankur. Foto: Eric Gaillard

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi sõnul survestavad maailmaturu nafta hinda majanduse käekäik ja kõrged intressimäärad ning tõstavad tootmiskärped.

«Nädala jooksul on maailmaturu toornafta hinnad liikunud vahemikus 83–85 dollarit barreli kohta. Hinnale avaldavad suurimat mõju viited majanduslangusele ning Saudi-Araabi ja Venemaa tootmiskärped,» ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi pressiteatees.

Maailmaturu toornafta hindu survestab Sassi eelkõige globaalne majanduse ebakindlus. «Tootmisindeksid on üle maailma languses. Näiteks eurotsooni ettevõtete aktiivsuse langus on augustis nii tootmis- kui teenussektoris kiirenenud ning Suurbritannia augusti toomissektori prognoositav PMI (manufacturing purchasing managers index) oli 47,9. Majandusmaastikul nähakse PMI langemist alla 50 märgina kontraktsioonist,» selgitas Sassi.

Ka Hiina majanduse taastumine ei kulge ootuspäraselt ning Hiina kinnisvarasektori süvenev kriis lisab turugudel Hiina nafta nõudluse kasvude prognooside osas ebakindlust. «Ebakindlust Hiina majanduse osas lisas ka Hiina Rahvapanga eelmise nädala ootamatu otsus kärpida stiimulpaketi raames lühi- ja keskmise tähtajaga laenude intresse. Turud ootasid pigem täpsemalt sihitud fiskaalmeetmeid majanduse toetuseks,» kirjeldas Sassi Hiinas toimunut.

Nafta hinda maailmaturul langetab ka tootmismahtude kõrge tase nii USA-s kui Hiinas. «USA eelmise nädala naftatoodang oli viimase kolme aasta kõrgemail tasemel, keskmiselt 16,8 miljonit barrelit päevas. Samamoodi püsivad tootmismahud kõrged Hiina rafineerimistehastes, kust on ka viiteid, et kogu toodang ei lähe siiski tabimisse, vaid hoopis laovarude täiendmisesse, kuna Hiina diislikütuse laovarud on võrreldes jaanuariga tõusnud juuniks 9 protsenti,» rääkis Sassi.

Toornafta hinda tõstvateks teguriteks on tema sõnul Saudi-Araabia ja Venemaa tootmiskärped. «Pakkumise vähendamiseks turul kärpisid Saudi Aaraabia ja Venemaa ekspordimahte. OPEC+ eesmärk on nafta hinna tase hoida üle 80 dollarit barreli kohta taseme ning seni on rakendatavad kärpemeetmed viinud soovitud tulemuseni, kuna nõudlus ei ole langenud,» tõdes Sassi.

Hinda tõstab tema sõnul ka USA toornafta kommertsvarude langus – laovarud langesid 6,1 miljonit barrelit, mil analüütikute ootus oli 4,2 miljonit barrelit. Pragune laovarude tase, 433,5 miljonit barrelit, on 2 protsenti madalam kui sama perioodi viie aasta keskmine tase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles