Täna avaneb toetusmeede päikeseparkide võrku ühendamiseks

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Pildil on Alexela paigaldatud 16 200 m2 päikesejaam Saku õlletehase katusel, mis on Eestis suurim tööstushoone katusele paigaldatud päikesepark.
Pildil on Alexela paigaldatud 16 200 m2 päikesejaam Saku õlletehase katusel, mis on Eestis suurim tööstushoone katusele paigaldatud päikesepark. Foto: Alexela

Keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) avab neljapäeval, 24. augustil taotlusvooru, et toetada ettevõtteid taastuvelektri tootmisseadmete võrguga liitumisel.

Toetust saab küsida tööstusalal või tööstusalaga piirneval alal asuva taastuvelektri tootmisseadme jaotus- või põhivõrguga ühendamiseks, teatas KIK.

KIK-i energeetika ja liikuvuse valdkonnajuhi Krisli Kõrgesaare sõnul saavad ettevõtted toetuse abil katta võrgu ümberehitamise ja tugevdamisega seotud kulutusi. «Nii suurendame võimalust, et taastuvenergiat toodetaks tööstusalade juures, mis tooks energiatootmise tarbimiskohale lähemale. Taastuvenergia kasutamisega väheneb omakorda kasvuhoonegaaside heide ja vajadus fossiilsete kütuste järele,» lisas Kõrgesaar.

Toetust saavad küsida Eestis registreeritud äriühingud, välja arvatud suletud jaotusvõrku omavad ja opereerivad äriühingud. Projekti tulemusena loodud liitumisvõimsus peab olema vähemalt 200 kilovatti ja liitumispunkt tuleb välja ehitada hiljemalt 2026. aasta aprilliks. Jaotus- või põhivõrgu liitumisvõimsusele lisanduva iga megavati kohta on võimalik saada toetust maksimaalselt 305 000 eurot käibemaksuta, toetuse maksimumsummale piiranguid ei ole. Toetuse eelarve on 915 000 eurot.

«KIKi taastuvelektri tootmisseadmete meede on kindlasti suureks abiks ettevõtetele uute päikeseparkide ehitamisel. Loodame, et see elavdab ja annab uue tõuke, kuna viimastel kuudel näeme väiketootjate märgatavat huvi langust,» sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm. Elektrilevi on Eesti suurim jaotusvõrgu ettevõte, kelle võrku on juba praegu ühendatud üle 19 000 hajatootja.

Taotlemine toimub e-toetuse keskkonna kaudu. See on jooksev taotlusvoor ja taotlusi menetletakse nende esitamise järjekorras eelarve ammendumiseni või kuni tuleva aasta 31. detsembrini. Toetuse infopäev toimub 7. septembril algusega kell 9 veebi teel.

Toetusraha tuleb taaste- ja vastupidavusrahastust, toetuse andmise tingimused töötas välja kliimaministeerium koos keskkonnainvesteeringute keskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles