Venemaa plaanib varade vahetamist lääneriikidega

PM Majandus
Copy
Venemaa keskpanga peakorter Moskvas.
Venemaa keskpanga peakorter Moskvas. Foto: Maxim Shemetov

Venemaa ametivõimud töötavad eelnõu kallal, et luua riigi jaeinvestoritele võimalus vabastada oma välismaal asuvatel kontodel hoitavad külmutatud varad ja müüa need välismaistele osapooltele, teatas keskpank kolmapäeval.

Rahvusvahelised sanktsioonid Moskva vastu seoses tema sissetungiga Ukrainasse on blokeerinud paljude Venemaa investorite juurdepääsu väärtpaberitele, mida hoitakse väljaspool Venemaad, samas kui Venemaa vastumeetmed on külmutanud Lääne rahalised vahendid riigisiseselt.

Keskpanga teatel on blokeeringu tühistamise maht esialgu piiratud ja suunatud eelkõige jaeinvestoritele, kelle väärtpaberiinvesteeringud on tehtud Venemaa maaklerite juures ning mida hoitakse välismaa raamatupidamisasutustes, vahendab Reuters.

Veel ei ole selge, kas Euroopa arveldusasutused Euroclear ja Clearstream või Euroopa finantsregulaatorid nõustuvad Vene ettepanekuga.

«Huvitatud välisinvestoritele antaks võimalus osta Venemaa investoritelt blokeeritud välismaiseid väärtpabereid C-tüüpi kontodel hoitavate vahendite eest,» ütles keskpank. «Investorite (nii Venemaa kui ka välisriikide) osalemine selles protsessis on vabatahtlik.»

Rahandusminister Anton Siluanov palus teisipäeval president Vladimir Putinil toetada kõnealuseid samme, alustades umbes 100 miljardi rubla (970 miljoni euro) ulatuses jaeinvestorite külmutatud rahaliste vahendite vabastamisest.

Tema sõnul kuulub praegu enam kui 3,5 miljonile Venemaa kodanikule 1,5 triljoni rubla (14,5 miljardit eurot) väärtuses blokeeritud varasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles