Michel: EL koostab Ukraina mitme aasta toetusplaani

Copy
Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel (vasakul) ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: SERGEI SUPINSKY

Euroopa Liit valmistab Ukrainale ette enam kui 50 miljardi euro suurust mitmeaastast rahalise toetuse kava, ütles Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel kolmapäeval, kui esines Krimmi platvormi kolmandal tippkohtumisel videolingi vahendusel.

«Venemaa jõhker taktika on seotud Ukraina sadamate ründamisega, mille eesmärk on levitada nälga maailmas. Seetõttu tervitame Ukraina püüdlusi leida teravilja eksportimiseks uusi võimalusi, eelkõige Türgi kaasamisel. EL toetab teie katseid siseneda uutele turgudele. Mõistame, et see on võitlus teie tuleviku eest, teie tulevikuunistuse elluviimise eest,» ütles ta.

«Ukraina sai euroopaliku tuleviku väljavaated ja nüüd ütleme kindlalt, et küsimus ei ole selles, kas Ukraina saab EL-i liikmeks. Pigem on küsimus millal. Valmistume liitumisläbirääkimiste alustamiseks,» ütles Michel eelmisel aastal.

«Tahan avaldada austust Ukraina juhtkonnale, krimmitatarlaste juhtidele, et nad jätkavad võitlust rahu eest. Vaatamata kõikidele takistustele, tagakiusamisele kogu Krimmis, vaatamata jõhkrusele üksikute kodanike, linnade ja külade vastu jätkate te võitlust ja EL jätkab samamoodi võitlust, et tuua kohtu ette kõikide nende kuritegude eest vastutavad isikud,» ütles ta.

«Ja see puudutab tingimusteta austust Ukraina ala jagamatuse vastu, Krimmi poolsaare kuulumist Ukrainale,» rõhutas ta. «Me toetame teid sanktsioonirežiimi kaudu ja toetame teid üha tugevamalt. Rahuldame paremini teie humanitaarvajadusi. Oleme selles vabadusvõitluses teie kõrval.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles