Norra avas maailma suurima ujuvtuulepargi

Copy
Hywind Tampeni ujuvtuulepark.
Hywind Tampeni ujuvtuulepark. Foto: Oeyvind Gravaas / Equinor

Norra avas kolmapäeval Põhjameres maailma suurima ujuvtuulepargi, tegu on uuendusliku tehnoloogiaga, mida peetakse üheks parimaks tehnoloogiliseks lahenduseks üleminekul tahkekütustelt roheenergiale.

Hywind Tampeni väli koosneb 11 turbiinist, mis toodavad igaüks 8,6 megavatti, andes lähipiirkonnas asuvatele nafta- ja gaasiplatvormidele umbes 35 protsenti nende vajaminevast elektrienergiast.

Ujuvtuulepark asub umbes 140 kilomeetri kaugusel rannikust ning hakkas energiat tootma läinud aasta lõpus. Ametlikult pühitseti park sisse aga kolmapäeval ning avamist juhtisid Norra kroonprints Haakon ja peaminister Jonas Gahr Støre.

«Meie ja eurooplased vajame rohkem elektrit. Sõda Ukrainas on tekitanud selle olukorra,» vahendas Norra uudisteagentuur NTB Støre sõnu. «See elekter peab tulema taastuvallikatest, kui Euroopa tahab jõuda oma kliimaeesmärkideni.»

Erinevalt avamerel paiknevatest turbiinidest, mis on kinnitatud jäikühendusega merepõhja, on ujuvturbiinid nii nagu nende nimigi ütleb paigaldatud ujuvalusele, mis on ankurdatud merepõhja. Seeläbi on võimalik neid paigutada sügavamatesse vetesse ja veelgi kaugemale rannikualadest, kus tuul on püsivam ja sageli ka tugevam.

Samas on selliseid lahendusi märksa kallim ehitada.

Hywind Tampeni ujuvtuulepargi kohal on meri sügav 260-300 meetrit. Tuulepark läks maksma umbes 7,4 miljardit Norra krooni (640 miljonit eurot).

«Jah, see on kallis, ent keegi peab teed näitama,» ütles peaminister.

Projekti omanikud on Norra riiklikud naftafirmad Equinor ja Petoro, Austria OMV, Itaalia energiahiiu ENI Norra tütarettevõte Var Energi, Saksamaa Wintershall DEA ja Jaapani Inpex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles