Soome hukkab linnugripi puhangu järel 120 000 karuslooma

Copy
Rebane puuris. Pilt on illustratiivne.
Rebane puuris. Pilt on illustratiivne. Foto: Brett Sayles / Pexels

Euroopa suurim rebasekarusnaha tootja Soome hukkab 120 000 farmis kasvatatavat rebast ja naaritsat, kuna riigi karusloomakasvatustes puhkes linnugripp, ütlesid ametnikud kolmapäeval.

«Hukkamiskäsk on antud 13 farmile,» ütles Soome toiduameti viroloogiaosakonna juht Tuija Gadd, lisades, et 10 farmis on hukkamine juba lõpule viidud.

Kajakate H5N1 linnugripp puhkes juunis ning esimesed avastatud karusloomade haigusjuhtumid avastati juulis.

Soome võimud otsustasid augusti alguses hukata karusloomad kõigis farmides, kus linnugripp tuvastati.

Alates 2021. aastast on Euroopas kõigi aegade tõsisem linnugripi puhang, samas kui Põhja- ja Lõuna-Ameerikas on olnud samuti tõsiseid puhanguid.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas juulis, et linnugripi puhangud imetajate seas võivad aidata viirusel levida märksa lihtsamalt ka inimeste seas.

Farmides on üle miljoni looma

Soomes on kokku umbes 400 karusloomafarmi, milles elab umbes 1,3 miljonit looma, ütles Gadd.

Linnugripipuhangud on taas tõstatanud üleskutse keelustada karusloomakasvatus Soomes, mis on Euroopa peamisi sertifitseeritud rebasenaha tootjaid ning väljastab iga-aastaselt ligi miljon karusnahka.

COVID-19 pandeemia ajal kehtestasid Prantsusmaa, Holland ja Eesti uusi keelde, samas kui Taani hukkas kogu naaritsakogukonna.

Gaddi sõnul näivad linnugripi puhangud karusloomafarmides rahunemas, suuresti seetõttu, et kajakad hakkavad lõunasse rändama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles