Mööblitootja Standard oli eelmisel aastal suures kahjumis

Copy
Eurosendid. Pilt on illustratiivne.
Eurosendid. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Mööblitootja Standard müügitulu kahanes möödunud aastal 10,5 protsenti, 23,1 miljonile eurole, samal ajal pöördus ettevõtte tunamullune 308 600-eurone puhaskasum ligi 1,4 miljoni euro suuruseks kahjumiks.

«2022. aasta jäi pandeemia mõjude, tootmissisendite järsu kallinemise, Euroopas vallandunud sõja ning valede juhtimisotsuste või õigeaegselt tegemata jäetud juhtimisotsuste tõttu ASile Standard seniste omanike valduses mööblitootjana viimaseks aastaks,» nentis juhtkond majandusaasta aruandes.

Ettevõtte 2022. aasta eelarve nägi müügitulu suuruseks ette 27,1 miljonit eurot. Selleks, et aasta lõpetada kahjumisse langemata, eeldas eelarve juhtkonna sõnul vähemalt 13,2 miljoni euro väärtuses täiendavat müüki aasta lõpuni ning seda omatoodangu keskmise kattega vähemalt 25 protsenti ja kaupade keskmise kattega vähemalt 17 protsenti.

Sügisel koondati töötajaid

«2022. aasta oktoobrikuuks jõuti järeldusele, et senise ärimudeli, struktuuri ja töökorralduse juures pole võimalik sellises mastaabis tootmissisendite hinnakasvuga jätkusuutlikult edasi minna ning võeti vastu ridamisi otsuseid mööbliäriga seotud tegevuste lõpetamiseks, tootmiste sulgemiseks ja töötajate kollektiivseks koondamiseks,» selgitas juhtkond.

Ettevõtte käibest moodustas hotelli- ja laevamööbel 42,5 protsenti ja büroomööbel 20,9 protsenti, ülejäänud käibe andis kauba ja teenuste müük. Suurema osa ettevõtte käibest moodustas mööbli ja teenuste müük koduturul, mis moodustas 32,8 protsenti. Müügi maht kahanes koduturul aastaga 4,3 miljoni euro võrra ehk 36,3 protsenti.

Müük väljaspool Eestit kasvas 2022. aastal aastavõrdluses 1,6 miljoni euro võrra ehk 11,7 protsenti. Ekspordi osakaalust moodustas Soome 43,3 protsenti, Saksamaa 20,9 protsenti, Island 8 protsenti, Šveits 7 protsenti, Norra 5,4 protsenti, Taani 3,6 protsenti, Rootsi 3,6 protsenti ja Iirimaa 2,2 protsenti.

Standardi investeeringute kogumaht oli mullu 608 500 eurot, sellest 129 300 investeeriti masinatesse, seadmetesse, transpordivahenditesse, kinnisvara parendustesse ja inventari ning 34 700 eurot arvutustehnikasse ja tarkvarasse ning lisaks kulutati lõpetamata projektidele ja ettemaksetele veel 444 400 eurot.

Ettevõttes töötas mullu keskmiselt taandatuna täistööajale 172 inimest, mida oli 33 töötaja võrra vähem kui aasta varem. Palgakulu kasvas aastaga aga 8,6 protsenti 4,2 miljoni euroni. Bilansipäeva seisuga oli ettevõtte eelmiste perioodide jaotamata kasum 4,4 miljonit eurot.

Standard peatas tänavu jaanuarikuu jooksul mööbli tootmise kõikides oma tehastes. Aprillis võeti ühtlasi vastu jagunemisotsus, millega Tallinnas Marja tänava tootmiskompleks koos administratiivhoonega liigub jagunemisel tekkiva Marja Kinnisvara OÜ koosseisu.

Standard teatas selle aasta aprillis, et müüb ettevõtte uuele omanikule, kelleks on Green Estonia OÜ. Firma põhiomanikud on ilukaubamaja Tradehouse asutajad Avo ja Angela Kivimaa.

Pärast jagunemist müüakse AS Standardi suurosalus koos Kose tootmisüksusega firmale Green Estonia OÜ ning ettevõte taasalustab mööbli tootmist ja turustamist. Maikuu alguses alustati ettevalmistusi mööbli tootmise jätkamiseks ning juulis alustas Standard taas tootmist Kose tehases. Alustatud on ettevalmistusi uue esindussalongi avamiseks Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles