Varsti on selge, kas tehisintellektil ratsutav Nvidia suudab ootuseid täita

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nvidia aktsiale saabub tõehetk. Kas ettevõte suudab kasvanud ootused täita või mitte.
Nvidia aktsiale saabub tõehetk. Kas ettevõte suudab kasvanud ootused täita või mitte. Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix

Kolmapäeval on paljude investorite tähelepanu Nvidial, kes avaldab kvartalitulemused. Saabub kauaoodatud tõehetk.

See peaks andma indikatsiooni, kas tehisintellektil purjetav kiibitootja suudab pakkuda üllatust. Laiemalt peaks see näitama, kas on põhjust USA tehnoloogiagigantide aktsiatõusu jätkumiseks.

Teisipäeval tõusis Nvidia aktsia USAs kõigi aega kõrgemale tasemele. Päeva sees käis aktsia 481,87 dollaril.

Investorid on optimistlikud, et ettevõte suudab pakkuda positiivset üllatust. Kui magasid Tesla kasvuloo maha, kas julged mitte rongile hüpata, et magada maha Nvidia oma? Analüütikud aga ei jõudnud tulemusi ära oodata ja hakkasid juba läinud nädalal tõstma ettevõtte tulemuste ootusi jutuga, et nagunii teeb ettevõte tugeva tulemuse. Ühes ootustega tõsteti aktsia hinnasihte ja muudeti soovitusi positiivsemaks.

Alles möödunud nädalal kahe kuu madalamal tasemel käinud aktsia sai sellest tuult tiibadesse ja on hiljutisest põhjast tõusnud 19 protsenti.

Nvidia varustab kiipidega tehisintellekti ChatGPT ja teiste sarnaste teenuste pakkujaid. Analüütikud ootavad, et ettevõtte käive kasvab 110 protsendi võrra, 12,5 miljardi dollarini.

Nvidialt võib tulla kogu tulemuste avaldamise hooaja tähtsaim tulemus

«See võib olla kogu tulemuste avaldamise hooaja kõige olulisem hetk,» ütles Triple D Tradingu turustruktuuri analüütik Dennis Dick Reutersile.

Maikuus prognoosis ettevõte, et teise kvartali käive ületab analüütikute ootused enam kui 50 protsendi võrra. See surus ettevõtte turuväärtuse üle triljoni dollari joonest.

«Et aktsia jääks sinna, kuhu on jõudnud, oleks vaja näidata, et ka kasumirealt paistab midagi kena välja,» ütles Zack Investment Managementi portfellihaldur Brian Mulberry.

Analüütikud ärkasid ja läksid hinnasihtide tõstmisega hoogu

Augustis on vähemalt 19 maaklerfirmat tõstnud Nvidia aktsia hinnasihti, ajades mediaanhinnasihi 500 dollarile, mis teeks aktsia viimasest sulgemishinnast tõusuruumiks vaid 6,5 protsenti. Tänavu on Nvidia aktsia hind enam kui kolmekordistunud.

Goldman Sachsi analüüsist selgub, et riskifondide seas oli Nvidia kõige suuremat populaarsuse kasvu kogenud aktsia.

Pettumus võib olla laostav

«Nvidia ja tehisintellekti lugu veavad turu liikumist. Kui Nvidia valmistab pettumuse, tabab turgu õnnetus,» ütles Dick.

Yahoo Finance kirjutab, et investorid ei taha üldse tähelepanu pöörata põhilisele riskile.

Pullid on pimestunud Nvidiat ümbritsevast tehisintellekti-mullist. Nad võivad olla ära unustanud ühe komponendi.

Kas Nvidia toote nõudlus on reaalne ning ettevõte suuteline seda täitma?

Kui Nvivia ei suuda reaalselt toota piisavalt kuumi tehisintellekti kiipe, siis ei suuda ettevõte tõenäoliselt ka täita Wall Streeti üha kasvavat kasumiahnust. Kui nii juhtub, võib Nvidia-mull lõhkeda.

Ei kahelda Nvidia H100 kiibi headuses. Nvidia prognoosis mais, et teise kvartali käive tuleb 11 miljardit dollarit, pluss-miinus kaks protsenti. Wall Street julges siis oodata vaid 7,2 miljardit dollarit.

Kas Nvidia suudab nõudlust rahuldada? VentureBeat kirjutas, et Oracle, Meta ja Microsoft võivad soovida sadu tuhandeid Nvidia H100 kiipe. Silicon Valley on juba tabanud mure, et kõigile ei jätku kiipe.

«Kes kui palju kiipe saab, on praegu kõige menukam kuujutt,» kirjutas X’is andmeteadlane Andrej Karpathy.

Kõik pullid ei torma pimestatuna kasvuunistusest

«Pakkumine on väga piiratud, mille tõttu kliendid ei saa piisavalt soovitud kiipe,» ütles Nvidia aktsia pull Bernsteini analüütik Stasy Ragson, kelle riskide nimekirja tipus on tarnerisk. «Tavaliselt läheb sedasi nii pooljuhtide maailmas kui mujal, et kui sa kahtled, kas sulle jätkub soovitut, siis sa tellid topelt. Kui inimesed ei saa nii palju kaupa, siis nad tellivad rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles