Ükssarvik Veriff koondab üle 50 töötaja

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Veriffi asutaja ja tegevjuht Kaarel Kotkas.
Veriffi asutaja ja tegevjuht Kaarel Kotkas. Foto: Veriff/ Jake Farra

Eesti üks suurimaid idufirmasid Veriff esitas eile töötukassale kollektiivse koondamise teate.

Töötukassa teatel on ettevõttel hetkeseisuga kavas koondada 55 töökohta. Peamiselt koondatakse Tallinnas, mõni töökoht kaob ka Tartust.

Koondamiste põhjuseks toob isikusamasuse tuvastamisega tegelev ettevõtte keerulise globaalne turuolukorra, mis kärbib tehnoloogiasektori kasvuvõimalusi. «Meie tänaste klientide kasvutempo on võrreldes varasemaga oluliselt aeglustunud ja ka uute klientide pardale toomine on olnud oluliselt aeganõudvam kui me prognoosisime,» põhjendas ettevõte töötukassale. 

Seejuures tunnistab Veriff, et viimaste aastate värbamistempo on tagantjärele hinnates olnud liiga tempokas. «Veriffi püsikulude baas on liiga hoogsa värbamise tõttu nii 2022. kui 2023. aastal kasvanud, kuid üldine majanduskeskkond on jahenenud ja kliendid investeeringute tegemise suhtes ettevaatlikumad.»

Ettevõtte asutaja ja tegevjuht Kaarel Kotkas kommenteeris täiendavalt, et koondamisotsust ei tehta kunagi kerge südamega. «Otsus algatada kollektiivne koondamine ei tulnud lihtsalt, eriti kui meie juurest lahkub palju häid inimesi. Ma olen neile kõigile südamest tänulik nende aja ja pühendumise eest Veriffis ning soovin edu.»

Lisaks Eestile tõmbab Veriff tööjõukulusid kokku ka teistes riikides. Kokku plaanitakse koondada 21 protsenti oma tiimist ehk 101 töötajat üle maailma. Otsus puudutab kõiki kontoreid, aga lisaks Eestile mõjutab see kõige enam Suurbritannia, USA ja Hispaania tiime. Koondamise jõustudes jääb ettevõtte palgale 380 töötajat üle maailma.

«Kuigi Veriff on hästi kapitaliseeritud ja meil on tugev kliendibaas, keda me jätkuvalt toetame, peame astuma sammu tagasi. Peame oma kulud ja plaanitud investeeringute fookuse üle vaatama, et meie kasv oleks tänases majanduskeskkonnas jätkusuutlik. See annab meile võimaluse turuolukorra muutudes juba oluliselt tugevamalt positsioonilt uuesti oma äriarendusse investeerida ja kiiremini äri kasvada,» lisas Kotkas.

Veriff esitas töötukassale kollektiivse koondamise teate ka tänavu veebruaris. Siis koondati Eestis 42 töökohta. Veriffist lahkunud töötajatest on end tänavu töötukassas arvele võtnud 37 inimest, kellest praegu otsib tööd veel 11.

Enne eilse koondamisteate esitamist töötas Veriffi Eesti ettevõttes kokku 330 inimest. Mullu kolmandas kvartalis oli Veriff OÜs palgal aga ligi 100 inimest enam, täpsemalt 427, järeldub maksu- ja tolliameti andmetest.

2022. aasta jaanuaris kaasas Veriff välismaistelt riskikapitalifondidelt 100 miljonit dollarit, mis kergitas ettevõtte väärtuse 1,5 miljardi dollarini ning tõi ükssarviku tiitli.

Startup Estonia andmetel on Veriff käibe poolest Eesti suuruselt teine idufirma. Tänavuse aasta teises kvartalis küündis Veriff OÜ müügitulu üle 18 miljoni euro, mis jäi alla vaid transpordihiid Boltile.

2022. aastal tegi Veriffi Eesti ettevõtte 36,06 miljonit eurot käivet. Ettevõtte kahjumiks kujunes mullu 32,88 miljonit eurot, mis kaeti emafirma omakapitali sissemaksete arvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles