Millised aktsiad on Luminoris investorite lemmikute seas?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Luminori Balti klientide seas on tänavu kõige sagedamini tehtud tehinguid Tesla aktsiaga
Luminori Balti klientide seas on tänavu kõige sagedamini tehtud tehinguid Tesla aktsiaga Foto: Reuters/Scanpix

Tänavu esimesel poolaastal tegid Luminori Baltikumi kliendid kõige sagedamini tehinguid USA elektriautode tootja Tesla, USA tehnoloogiafirma Advanced Micro Devices ja Saksamaa autotootja Volkswageni aktsiatega, selgub Luminor Investor platvormi andmetest.

Nendele ettevõtetele järgnevad USA e-kaubandushiid Amazon ja USA krüptovaluutabörs Coinbase. Balti investorite seas olid väga populaarsed ka tehingud suurte tehnoloogiaettevõtetega, nagu Alibaba, Microsoft, Alphabet, Apple ja NVIDIA. Viimane on spetsialiseerunud arvutitehnikale, eriti graafikaprotsessoritele ning on laialdaselt tuntud oma uuenduslike tehnoloogiate poolest, mida kasutatakse erinevates tööstusharudes. «Tänu nende suurte tehnoloogiaettevõtete tugevatele majandustulemustele ja tehisintellekti läbimurdele kasvasidki nende aktsiad kiiresti,» ütles Luminori pensioni- ja investeerimistoodete Baltikumi arendusjuht Hannes Kuusk.

Euroopa ettevõtetest oli investorite huvi suunatud Saksamaa autotootjatele Volkswagen ja Mercedes-Benz ning Prantsusmaa finantsteenuste pakkujatele BNP Paribas ja Societe Generale. Hannes Kuuse sõnul on tänavune aasta olnud investeerimisturgudele seni küllaltki positiivne. «Pärast eelmise aasta esimeses pooles kogetud langust on turud taastunud ning praegu on USA ja Euroopa suuremate börside indeksid jõudnud aasta kõrgeimale tasemele. Ka üks investorite lemmikuid ja mullu järsult kukkunud Tesla aktsia hakkas selle aasta alguses oma kaotatud väärtust tasa tegema ning Baltikumi investorite usk sellesse ettevõttesse püsib endiselt tugev,» rääkis Kuusk.

Kuusk märkis, et investorid kasutasid soodsa ostukohana ära USAst alguse saanud ja kiiresti üle maailma levinud pangandussektori probleeme. «Olulist investeeringute sissevoolu täheldati Lääne-Euroopa pangandussektoris, mille aktsiad suutsid pärast märtsis kogetud järsku langust osaliselt oma kaotatud väärtuse taastada,» ütles Kuusk. «Siiski pole investorite ettevaatlikkus sektori pikaajalise stabiilsuse ja ebakindlus riskijuhtimise efektiivsuse suhtes võimaldanud pangandussektori aktsiatel naasta päris varasemale hinnatasemele.»

Kuusk märkis, et huvi börsil kaubeldavate fondide ehk ETFide vastu on mullusega võrreldes veidi kahanenud, kuna investorid eelistavad investeerida rohkem otse suurtesse tehnoloogiaettevõtetesse. Suurem osa läbi Luminori ETFidesse tehtud investeeringutest on liikunud iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF-i, mis investeerib arenevate turgude ettevõtete aktsiatesse.

Lisaks on populaarsed erinevad ETFid, mis pakuvad investeeringuid suurtesse indeksitesse, nagu näiteks S&P500 Core või S&P500 Information Tech. «Arvestades Baltikumi investorite suurt huvi USA tehnoloogiaettevõtete vastu, on S&P500 Information Tech indeksil põhinev ETF kõige mugavam viis selle sektori aktsiatesse hajutatud ja soodsal viisil investeerimiseks,» ütles Kuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles