Valge Maja: Biden kutsub reformima IMF-i ja Maailmapanka

Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi logo.
Rahvusvahelise Valuutafondi logo. Foto: Johannes Christo

USA president Joe Biden kavatseb kutsuda septembris New Delhis peetaval arenenud riikide ühenduse G20 tippkohtumisel reformima nii Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) kui Maailmapanka, et nood saaksid paremini vastata arenevate riikide vajadustele, teatas Valge Maja teisipäeval.

Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan ütles, et need kaks peavad pakkuma paremat alternatiivi arengu toetamiseks ja rahastamiseks Hiina sunniviisilisele ja jätkusuutmatule laenamisele Pekingi nn Vöö ja Tee algatuse raames.

«Me oleme kuulnud valjult ja selgelt, et riigid soovivad, et me suurendaksime oma toetust nende ees seisvate väljakutsete suhtes,» ütles Sullivan ajakirjanikele.

Biden kavatseb G20 kohtumisel Indias keskenduda suuresti arengupankade kaasajastamisele, sealhulgas Maailmapangale ja IMF-ile, sõnas ta.

Eesmärk on tagada, et arengupangad pakuksid kõrgetasemelisi ja suure finantsvõimendusega lahendusi arenguriikide ees seisvatele probleemidele, ütles ta.

Ta nimetas kahte institutsiooni väga tõhusaks ja läbipaistvaks, vastandades seda Pekingi Vöö ja Tee algatusele, mis on aastakümne vanune programm Hiina osakaalu suurendamiseks ülemaailmses arengus, mis on hõlmanud suuri infrastruktuuri- ja tööstuslaene vaesematele riikidele.

«Ma väidan, et Maailmapank ja IMF on positiivne alternatiiv sellele, mis on palju läbipaistmatum või sunniviisilisem meetod, mida Hiina pakub arengu rahastamiseks,» väitis Sullivan.

USA kavatseb New Delhis esitada ettepanekuid, mis suurendavad Maailmapanga ja IMFi laenuvõimet umbes 200 miljardi dollari võrra, ütles ta.

Kuid Sullivan rõhutas, et G20 liikmena ning IMFi ja Maailmapanga peamise partnerina on Hiina mõlema institutsiooni moderniseerimisel kesksel kohal.

«Seega ei ole meie toetus Maailmapanga ja IMFi suhtes Hiina vastu suunatud,» lisas ta.

Sullivan tegi oma märkused ajal, mil Lõuna-Aafrikas toimub suurte tärkava turumajandusega riikide ehk BRICS-riikide tippkohtumine, kus Hiina on domineerivaks jõuks.

BRICS-riigid - Brasiilia, Venemaa, India, Hiina ja Lõuna-Aafrika - moodustavad veerandi maailmamajandusest ning huvi klubiga ühinemise vastu on kasvanud.

«Me ei näe BRICS-riike kui mingisugust geopoliitilist rivaali Ameerika Ühendriikidele või kellelegi teisele. See on väga mitmekesine riikide kogum,» ütles Sullivan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles