Horvaatia pakub Ukrainale teraviljaekspordiks oma sadamaid

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtumisel Ateenas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtumisel Ateenas. Foto: THANASSIS STAVRAKIS

Horvaatia pakub Ukrainale teraviljaekspordiks oma sadamaid, teatas Kiiev teisipäeval pärast Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kohtumist Ateenas Horvaatia peaministri Andrej Plenkovićiga.

Ukraina president rääkis kohtumisel olukorrast lahinguväljal, Ukraina väe pealetungist ja muredest, millega see silmitsi seisab.

Samuti teavitas ta Plenkovići Ukraina energiasüsteemi ja õhutõrje ettevalmistusest sügis-talviseks hooajaks.

Lisaks kurtis Zelenskõi Venemaa ebaseadusliku laevaliikluse blokeerimise üle Mustal merel ja massilistest raketirünnakutest Ukraina sadamataristule, mis ohustab maailma toiduga kindlustatust.

Zelenskõi rõhutas, et Ukraina on valmis jääma ka edaspidi üleilmse toidujulgeoleku tagajaks ning on huvitatud uute võimaluste leidmisest maailmaturu toiduga varustamiseks, millest üks võiks olla Horvaatia.

«Horvaatia peaminister kinnitas oma valmisolekut pakkuda Doonau ja Aadria mere sadamaid Ukraina teravilja veoks,» seisis teates.

Riigijuhid arutasid ka Venemaa Ukraina-vastase agressiooni põhjustatud geopoliitilisi ja muid väljakutseid ning kooskõlastasid samme edasiseks koostööks rahvusvahelisel areenil.

Zelenskõi märkis eraldi ära Horvaatia kogemuse tähtsuse humanitaardemineerimise vallas ning tänas Horvaatia praktilise abi ja eestvedamise eest Ukraina alade demineerimisel.

Kahe riigi liidrid märkisid oktoobris Zagrebis toimuva humanitaardemineerimis-alase rahvusvahelise doonorikonverentsi korraldamise tähtsust.

President tänas ka Horvaatiat ja horvaate Ukraina pagulaste eest hoolitsemise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles