VIDEO Putini jahti väidetavalt varuosadega varustav Eesti ettevõtja: ma ei pea teile ütlema, kes on meie kliendid (16)

Copy
81 meetri pikkune Kosatka, endine Graceful, mille väärtuseks loetakse 129 miljonit eurot
81 meetri pikkune Kosatka, endine Graceful, mille väärtuseks loetakse 129 miljonit eurot Foto: Carl Groll via www.imago-images.de/Scanpix

Eesti ettevõtted on seotud keset Ukrainas toimuvat sõda ja Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioone Venemaa presidendi Vladimir Putini isikliku jahi varuosade tarnega, selgub Aleksei Navalnõi Korruptsioonivastase Fondi uurimusest. Äridega seotud  üks ja sama ettevõtja eitab süüdistusi.

Läheb Vladimir Putini jahile vaja näiteks varuosi, saab ta neid ka Ukrainas sõdivale Venemaale kehtestatud sanktsioonidest holimata. Kui temal jahil läks rikki keeruline seade – MTU süsteem –, oli Eesti ettevõte Breezemarine nõus mitte ainult ostma ja viima Venemaale selle tarvis ekraane, vaid ka aitama neid ümber programmeerida.

2021. aasta septembris jahil Graceful, praeguseks uue nimega Kosatka (Mõõkvaal), üles öelnud MTU süsteemi näol on tegemist ekraaniga, millelt näeb hetkeolukorraga seotud andmeid seoses mootorite tööga ning mida saab kasutada nende parameetrite muutmiseks. Esiagu polnud süsteemi asendamisega Navalnõi fondi uurijate sõnul kiiret, sest Putini käsutusel oli teinegi jaht, nimega Scheherazade. Kui aga algas sõda Ukrainas, siis Scheherazade arestiti ning tekkis vajadus Gracefuli järele. Seetõttu hakati otsima vahendajat, kes oleks valmis Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidest mööda hiilides jahile varuosi hankima.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles