Nordeconi suuromanik jäi mullu suurde kahjumisse

Copy
Toomas Luman, ehituskontserni Nordecon omanik.
Toomas Luman, ehituskontserni Nordecon omanik. Foto: Konstantin Sednev / Scanpix

Börsil noteeritud ehitusfirma Nordecon suuromanik Nordic Contractors teenis möödunud aastal 325 miljonit eurot konsolideeritud müügitulu, ent jäi siiski 3,9 miljoni euroga kahjumisse. Aasta varem oli 290,7 miljoni eurose käibe juures puhaskahjum ligi kaheksa miljonit eurot.

AS-i Nordic Contractors kontsern on ehitus- ja kinnisvaraturul tegutsev ettevõte, mis pakub oma teenust läbi tütarettevõtete. Nordic Contractorsi enda tegevus on keskendunud juhtimis- ja analüüsialase toe andmisele nii läbi esindatuse tütarettevõtete nõukogudes kui ka tihedas suhtlemises ettevõtete tegevjuhtidega kontserni arengut ja investeeringuid puudutavates küsimustes, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

Olulisimate ettevõtetena kuuluvad Nordic Contractorsi konsolideerimisgruppi Nordecon, milles Nordic Contractorsil on 52,5-protsendine osalus, ja kinnisvaraarendusettevõtted AS Arealis ja Arealis Holding AS.

Nordeconi 2022. aasta majandusaasta kahjum oli 3,7 miljonit.

Tänaseks tegutseb kontsern aktiivselt Eestis, Rootsis, Soomes ja Ukrainas, aga 2022. aastal tuli ettevõtte müügitulu siiski lõviosas, 95,3 protsendi ulatuses ehitus- ja projekteerimistöödest Eestis. Ekspordi osakaal oli 4,3 protsenti. Kontserni tegevust iseloomustab aastasisene tsüklilisus, kus suurim maht aasta müügitulust tehakse kolmandas kvartalis, millele järgnevad teine kvartal ja neljas kvartal. Väikseim on müügitulu tavapäraselt esimeses kvartalis.

Kontserni kasumlikkus paranes eelmisel aastal brutokasumi lõikes 1,7 protsendilt 2,9 protsendini. Kasumlikkuse suurenemine tugineb oluliselt hoonete segmendi kasumlikkuse paranemisele, samas ei saa juhtkonna hinnangul olla rahul rajatiste segmendi tulemusega, mis oli aruandeaastal kahjumlik. Mõlema segmendi tulemust mõjutasid peamiselt jätkuv sisendhindade tõus ning materjalide tarneprobleemid, mis avaldavad survet ehituslepingute tähtaegadele, millega omakorda kaasnevad lisakulud.

Kontserni peamine tellija, transpordiamet, tühistas 2022. aastal mitmed juba välja kuulutatud hanked ning on oluliselt vähendanud investeeringute mahtu, nentis juhtkond. See mõjutab oluliselt kõrgete püsikuludega rajatiste segmendi tulemust. Teedeehitusse tehtavate investeeringute järsust vähenemisest tingituna on kontsern teinud ka juba ümberkorraldusi, reorganiseerides kontserni teedeehituse valdkonna, et läbi dubleerivate tegevuste kaotamise tagada ressursside efektiivsem kasutus ning kasumlikkus.

Mullu ei tehtud investeeringuid kontsernivälistesse ettevõtetesse või olulisel määral immateriaalsesse põhivarasse, ka ei soetatud olulisel määral uusi kinnisvarainvesteeringuid. Kontsern investeeris 2022. aastal materiaalsesse põhivarasse 4,9 miljonit eurot. Investeeringud jagunesid kolme suuremasse rühma: amortiseerunud masinate asendamine, investeeringud efektiivsuse tõstmiseks ning investeeringud teehooldele kehtestatud nõuetele vastamiseks. Samad rühmad on fookuses ka 2023. aastal.

Eelmisel aastal maksti dividendideks miljon eurot

Dividende maksti möödunud aastal välja miljon eurot, ent seoses vajadusega säilitada kontserni likviidsus teeb juhatus ettepaneku 2022. aasta eest dividende mitte maksta.

Kontserni keskmine töötajate arv vähenes 2022. aastal 709-lt 680 inimesele, tööjõukulud koos kõikide maksudega kasvasid aga 26,1 miljonilt eurolt 28,4 miljoni euroni.

AS Nordic Contractors registreeriti 1998. aastal. Ettevõtte tegelikud kasusaajad on äriregistri andmeil kaudsete osaluste kaudu Egon Mats, Liivi Luman ja Toomas Luman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles