Finantsinspektsioon: tarbimislaenu võetakse üha rohkem

BNS
Copy
Mündid.
Mündid. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Finantsinspektsioon (FI) teatel võtsid inimesed selle aasta esimeses pooles Eestis tegutsevatelt mittepankadest krediidiandjatelt ja krediidivahendajatelt väikelaenu keskmiselt 872 eurot, aasta varem oli keskmine laenusumma 841 eurot.

Kokku sõlmiti 2023. aasta esimesel poolel eraisikutega 274 289 tagatiseta väikelaenulepingut. Lepinguid oli võrreldes 2022. aasta esimese poolega 10 protsenti vähem. Tagatiseta väikelaenu all mõeldakse tarbimislaenu, mis ei ole järelmaks, liising ega elamukinnisvaraga seotud krediit ja mis tehakse tarbijale kättesaadavaks rahas.

Ka uusi järelmaksulepinguid sõlmisid Eestis tegutsevad mittepankadest krediidiandjad esimese kuue kuu jooksul 36 protsenti vähem ehk 45 574. Järelmaksu keskmine summa kasvas samal ajal 11 protsenti ja oli 929 eurot.

Pangast võetud tarbimislaen oli keskmiselt 2206 eurot, mis on mõnevõrra väiksem kui aasta tagasi.

Pankadest võeti kaupade ja teenuste soetamiseks tarbimislaenusid 15 protsenti rohkem ehk 66 623 korral. Pangast võetud tarbimislaen oli keskmiselt 2206 eurot, mis on mõnevõrra väiksem kui aasta tagasi. 2022. aasta esimesel poolel oli pangast võetud tarbimislaenu keskmine summa 2251 eurot.

Sõiduki liisingulepinguid sõlmiti 2023. aasta esimesel poolel 11 protsenti vähem ehk 8576 korral. Liisinglepingu keskmine summa oli aasta esimesel poolel 19 273 eurot, aasta varem oli see 18 701 eurot.

Laenuvõtmist tuleks põhjalikult kaaluda

Finantsinspektsioon tuletab regulaarselt tarbijatele meelde, et laenu võtmise otsus tuleb põhjalikult läbi kaaluda ja krediidiandjale tohib esitada oma finantsseisu kohta vaid tõest infot. Ka krediidiandja peab laenu andes vastutustundlikuks jääma ja kontrollima enne tarbimislaenu andmist tarbija krediidivõimelisust. Selle aasta kuue esimese kuu jooksul pidi inspektsioon tegema neljale krediidiandjale ettekirjutuse, millega nõudis vastutustundliku laenamise nõuete rikkumise kõrvaldamist.

Juuni lõpu seisuga tegutses Eestis 51 krediidiandjat ja seitse krediidivahendajat. Kuue kuuga sõlmisid nad eraisikutega 328 717 laenulepingut 454 miljoni euro eest. Kokku ulatus krediidiandjate tarbimislaenude portfell 1,5 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles