Juhan Parts automaksust: see on naeruväärne algatus (4)

PM Majandus
Copy
Peaminister Kaja Kallase vastuvõtt Eesti endistele peaministritele Stenbocki majas. Andres Tarand, Juhan Parts (keskel) ja Siim Kallas.
Peaminister Kaja Kallase vastuvõtt Eesti endistele peaministritele Stenbocki majas. Andres Tarand, Juhan Parts (keskel) ja Siim Kallas. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Esmaspäeval toimunud endiste peaministrite kohtumisel ütlesid Juhan Parts, Andrus Ansip ja Jüri Ratas et nad ei toeta valitsuse kavandavat automaksu.

«Ma ei saa üldse aru, milleks sellist asja vaja on,» ütles Juhan Parts, Kanal 2 uudistesaatele Reporter.

Partsi sõnul on see Eesti omapära arvestades naeruväärne algatus ja tema hinnangul oleks automaksule sobiv alternatiiv kütuseaktsiisi tõstmine. Parts oli peaminister aastatel 2003–2005.

Automaksu ei toeta ka Jüri Ratas, kes on praegu opositsioonis oleva Keskerakonna esimees. «Valitsus teeb valesid samme. Valitsus ei tee neid samme, mis toetaks Eesti ühiskonda, toetaks Eesti ettevõtteid. Alates käibemaksutõusust kuni lõpetades automaksuni. Neid asju pole praegu ühiskonnas vaja,» ütles Ratas Reporterile.

Ratas oli peaminister aastatel 2016–2021.

Ansip: kütuseaktsiis aitab vähendada õhu saastamist

Samuti ei poolda automaksu Andrus Ansip, kes on sarnasel arvamusel Juhan Partsiga. «Eestis on suhteliselt kõrge kütuseaktsiis,» ütles Ansip ERRi uudistesaatele «Aktuaalne kaamera». Ansipi hinnangul on kütuseaktsiis sobiv meede, mis aitab vähendada õhu saastamist ning automaks pole seega vajalik. Ansip oli peaminister üheksa aastat, aastatel 2005 kuni 2014.

Taavi Rõivas ei võtnud automaksu suhtes kindlat seisukohta, kuid viitas, et tema meelest on Eestis praegu olulisemaid murekohti.

«Kõik need igasugused automaksud ja muud asjad, mis võibolla täna on uudised, siis nii nagu eile (20. augustil – toim) laulis Singer Vinger presidendi juures, et homseks on see makulatuur. Päriselt oluline on see, et meie julgeolek oleks tagatud,» ütles Rõivas «Aktuaalsele kaamerale».

Endiste ja praeguse peaministri kohtumine toimub traditsiooniliselt igal aastal peale taasiseseisvumispäeva Stenbocki majas. Pidulikul lõunasöögil arutatakse päevakajalisi teemasid ja riigi tulevikku.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles