Uuring: tehisintellekt pigeb abistab kui hävitab töökohti (1)

PM Majandus
Copy
Tehisintellekt. Pilt on illustreeriv.
Tehisintellekt. Pilt on illustreeriv. Foto: imago/Rüdiger Wölk

ÜRO Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) värske uuring, milles uuritakse tehisintellekti võimalikku mõju töökohtade kvantiteedile ja kvaliteedile, näitab, et enamik töökohti ja tööstusharusid on vaid osaliselt automatiseeritavad, vahendab Reuters.

Tehisintellekt ei asenda tõenäoliselt täielikult enamike inimeste töökohti, vaid automatiseerib osa nende tööülesannetest, vabastades nad teiste ülesannete täitmiseks, selgus esmaspäeval avaldatud ÜRO uuringust.

Uuring hoiatas siiski, et kõige suurema löögi alla satub tõenäoliselt kontoritöö, mis võib mõjutada naiste tööhõivet veelgi enam, arvestades naiste ülekaalu selles sektoris, eriti jõukamates riikides.

Plahvatuslik huvi tehisintellekti ja selle juturobotite rakenduste vastu on tekitanud hirmu töökohtade hävimise ees, sarnaselt nendega, mis tekkisid pärast liikuva konveierliini kasutuselevõttu 1900ndate alguses ja pärast suurarvutite kasutuselevõttu 1950ndatel.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni koostatud uuringus jõutakse siiski järeldusele, et: «Enamik töökohti ja tööstusharusid on vaid osaliselt mõjutatud automatiseerimisest, mistõttu on tõenäolisem, et tehisintellekt pigem täiendab kui asendab neid.»

Ametiala, mida tõenäoliselt kõige rohkem mõjutab tehisintellekt, mis suudab luua tekste, pilte, helisid, animatsioone, 3D-mudeleid ja muid andmeid, on kantseleitöö, kus umbes veerand tööülesannetest on potentsiaalselt automatiseeritavad, selgub uuringust.

Kuid enamik teisi töökohti, nagu juhid ja müügitöötajad, on vaid vähesel määral ohustatud, öeldakse uuringus.

ÜRO agentuuri aruandes hoiatatakse siiski, et tehisintellekti mõju töötajatele, keda see mõjutab, võib olla jõhker.

«Seetõttu ei tohiks meie uuringut poliitikakujundajate jaoks tõlgendada rahustava sõnumina, vaid pigem üleskutsena kasutada poliitikat selleks, et tulla toime meie ees seisvate tehnoloogiliste muutustega,» öeldi selles.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles