Soomlaste elektrinälg lennutas Eesti börsihinna Euroopa tippu. Millal saabub leevendus? (8)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektrihind on püsinud viimasel ajal taas kõrgel.
Elektrihind on püsinud viimasel ajal taas kõrgel. Foto: Sander Ilvest

Viimaste päevade kõrgete elektrihindade taga on tuulevaiksed ilmad ning halbade kokkusattumuste ahel Soomes, ütlevad elektrituru eksperdid.

Elektribörsi Nord Pool Eesti hinnapiirkonnas tuli eile megavatt-tunni eest välja käia keskmiselt 243,73 eurot, mis oli selle kalendriaasta hinnarekord. Erinevalt eelmise aasta augustist on praegune hinnatõus aga selgelt piirkondliku iseloomuga. Samal ajal kui Eestis ja Soomes tuli elektri eest maksta Euroopa kõige kallimat tasu, said näiteks rootslased megavatt-tunni kätte 24,14 euroga ehk üle kümne korra odavamalt.

Nii energiakaupleja Marko Allikson kui ka Eesti Energia turuanalüüsi strateeg Olavi Miller tõid Eesti kõrge elektrihinna peamise põhjusena välja Soomes toimuva. Nimelt on meie põhjanaabrite juures praegu äärmiselt tuulevaiksed olud, mistõttu püsib nende tuuleenergia tootmine juba päevi väga madalal tasemel. Ehkki Soome on paigaldatud ligi 1500 tuuleturbiini koguvõimsusega üle 6000 megavati, tootsid nende tuulepargid eilsel madalhetkel elektrit kõigest 56-megavatise võimsusega.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles