Venemaa ähvardab oligarhi ettevõtte riigistamisega

PM Majandus
Copy
Vene miljardär Andrei Melnitšenko.
Vene miljardär Andrei Melnitšenko. Foto: Thomas Hartwell

Venemaa on esitanud hagi miljardär Andrei Melnitšenko vastu, et riigistada üks talle kuuluv ettevõte.

Ametivõimud on esitanud hagi Araabia Ühendemiraatides elava oligarhi Andrei Melnitšenko vastu, teatas Financial Times. 

Kohtuasjas, mis esitati selle kuu alguses Siberis asuvas Krasnojarski linnas, väidetakse, et viis aastat tagasi toimunud elektrijaamaoperaatori Sibeco omandamine Melnitšenko poolt oli korrumpeerunud.

2018. aastal ostis ta ettevõtte 36 miljardi rubla ehk umbes 500 miljoni euro eest endiselt valitsusministrilt, kes arreteeriti 2019. aastal teises nimetamata ettevõttes toimepandud kelmuse ja pettuse eest.

Venemaa riigiprokurörid plaanivad nüüd Sibeco konfiskeerida ja riigistada. Melnitšenko esindaja kinnitas FT-le, et ta sai hagiavalduse ja et juriidiline meeskond töötab asjaga. Kohtuistung on kavandatud septembri alguseks.

Kohtuvaidlus Melnitšenko vastu tuleb ajal, mil Kreml üritab sundida rikkaid venelasi oma vara koju tagasi tooma, keset Ukraina sõja järel toimunud rikaste väljarännet.

Märtsis toimunud ärijuhtide kokkutulekul kutsus Putin kohalviibijaid üles investeerima Vene riiki, vahendas Reuters.

«Vastutustundlik ettevõtja on tõeline Venemaa kodanik, kes mõistab ja tegutseb selle riigi huvides,» ütles Putin. «Ta ei peida varasid välismaal, vaid registreerib ettevõtted siin, meie riigis, ega muutu sõltuvaks välisriikide ametivõimudest.»

Venemaa üheksandaks rikkaimaks inimeseks peetav Melnitšenko, kelle suhtes on Euroopa Liit ja USA kehtestanud sanktsioonid, on Bloombergi miljardäride indeksi kohaselt esmaspäeva seisuga väärt 13 miljardit dollarit. Tema rikkus tuleneb suures osas enamusosalusest väetisekompaniis Eurochem ja söeettevõttes Suek.

Melnitšenko, kelle ema on ukrainlanna, ütles 2022. aasta märtsis Reutersile antud intervjuus, et Venemaa sissetung Ukrainasse oli «tõeliselt traagiline».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles